Český DVI tým zatím při neštěstí zasahovat nemusel

21. duben 2016
Trendy

Identifikovat oběti hromadných neštěstí není vůbec jednoduché. Proto existují pod záštitou Interpolu specializované tzv. DVI týmy, které právě u takových katastrof zasahují.

Už 3. rokem ho má i Česká republika, ale zatím ještě nezasahoval. „My jsme pyšní na to, že máme celé to auto, protože jsme vlastně skládali jak výbavu, tak to auto, a trvalo to více než 2 roky, než jsme to dali dohromady podle našich potřeb,“ netají se nadšením vedoucí policejního DVI týmu Petr Bendl.

Auto je připraveno kdykoliv vyjet na místo hromadného neštěstí, kde zemře více než 10 osob. Ve čtyřicetičlenném týmu jsou vedle soudních lékařů také odborníci na genetiku, daktyloskopii a antropologii. Přímo v terénu pak pracuje zhruba 15 lidí a dodávka jim poskytuje nejen pracovní zázemí.

„Pracujeme podle standardů, které vytvořil před více než 20 lety Interpol, který to všechno zastřešuje, protože to není lokální, národní problém. Různá neštěstí jsou problém mezinárodní,“ přibližuje práci DVI týmu Bendl.

Samotný DVI tým se dělí do dvou skupin. „Antemortem (ante je před-smrtný), to znamená, že to je skupina DVI týmu, která pracuje s rodinami a v podstatě se to týká pohřešovaných osob. Takže jde do rodin, získává profily DNA, získává informace, u kterého ošetřujícího lékaře je třeba zubní karta a podobně. Postmortem je tým, který pracuje na místě katastrofy a potom na pitevně, kde se provádí veškeré kompletní pitvy a další analýzy v součinnosti s dalšími laboratořemi,“ vysvětluje soudní lékař Miloš Sokol.

Podrobnosti o tom, jak DVI tým pracuje na místě neštěstí nebo jak probíhá identifikace obětí, si poslechněte v záznamu pořadu Trendy. Najdete ho v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: evk , eku
Spustit audio