Česko završilo jednání o vstupu do Unie

14. prosinec 2002

Cesta k historickému rozšíření Evropské unie je volná. Česká republika a s ní i dalších devět kandidátských zemí na kodaňském summitu souhlasily se vstupními podmínkami, a tím uzavřely s Unií přístupové rozhovory. Zpráva, na kterou se nejen v Kodani netrpělivě čekalo, přišla po sérii protichůdných informací v pátek v 19 hodin a 13 minut: Bezprecedentní projekt východního rozšíření se může spustit, je dojednáno, deset nováčků uzavřelo vstupní rozhovory. Dosavadní evropská patnáctka by se tak 1. května 2004 měla rozšířit o Českou republiku, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Maltu a Kypr.

Česko, které s Polskem a Maďarskem tvrdě vyjednávalo až do poslední minuty, si podle premiéra Špidly nakonec zajistilo dodatečných 83 milionů eur z rozpočtu Evropské unie. Bude taky moci převést ze strukturálních fondů Unie přímo do státního rozpočtu 100 miliónů eur.

Český vyjednávací tým v čele s premiérem Vladimírem Špidlou také v Kodani vybojoval vyšší startovní pozici pro přímé agrární platby. Naši zemědělci by měli mít po dorovnání možnost dostávat v roce 2004, tedy v prvním roce členství, 55 procent toho, co jejich kolegové ze stávajících členských zemí Unie.

Po celodenním vyjednávacím maratónu česká delegace v pátek vpodvečer nejprve odmítla na podmínky Unie spolu s Polskem a Maďarskem přistoupit. To bylo poté, co dánský premiér Rasmussen při jednání s Vladimírem Špidlou Česku nabídl zvýšení rozpočtových kompenzací o 83 miliony eur. Naše delegace na vstupní podmínky kývla až poté, když nám Unie umožnila přesunout na rozpočtové kompenzace další peníze, a to ze strukturálních fondů.

Česko také našlo společnou řeč s Rakouskem ohledně Temelína. Problém se v podstatě smaže jednou větou, dohodli se Vladimír Špidla a rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Jde o společnou deklaraci, která bude přiložena k naší přístupové smlouvě. Tato jediná věta by měla znít: Obě strany budou plnit závazky obsažené v minulých dohodách.

Prezident Václav Havel, který byl v Kodani očekáván večer jako zvláštní host, na summit nakonec nedorazil. Zabránilo mu v tom špatné počasí, které znemožňovalo přistání na kodaňském letišti.

Prezidentovu první reakci na výsledky summitu Radiožurnálu tlumočil mluvčí Ladislav Špaček. "Prezident republiky především oceňuje několikaletou práci našeho vyjednávacího týmu. Současně upozorňuje, že je třeba zamýšlet se nejen nad cenami, o kterých se právě teď hovoří, ale zejména nad hodnotou, kterou získáme členstvím v Evropské unii - jde o historický okamžik pro Českou republiku. V tuto chvíli bychom se měli také ptát sami sebe, nejenom co dá Evropská unie nám, ale co my můžeme Evropské unii nabídnout, jaký bude náš vklad společné Evropě."

Výsledky summitu Evropské unie v Kodani utvrdily ODS v přesvědčení, že podmínky přistoupení jsou vůči České republice nekompromisní a tvrdé. ODS je i přes své výhrady pro vstup země do EU, ale hodlá občanům před červnovým referendem vysvětlovat všechny výhody a nevýhody členství. Otázce EU nejsilnější opoziční strana věnovala dost času i na svém kongresu ve Františkových Lázních.

Své zklamání nad výsledky z Kodaně neskrývá prezident Agrární komory Václav Hlaváček. Zemědělci v posledních týdnech čtyřikrát demonstrovali za vyjednání lepších podmínek při našem vstupu do Evropské unie. Přímé zemědělské podpory nakonec zůstaly na původně stanovené úrovni, Praha je ale bude moci první rok našeho vstupu navyšovat - částečně z prostředků Unie určených na venkovský rozvoj a částečně ze státní kasy - na 55 procent úrovně EU. "Je to pro mě hořká pilulka," řekl Radiožurnálu Hlaváček. Ten očekával, že Unie projeví dobrou vůli a navýší přímé platby alespoň o pět procent.

Po skončení summitu se v sobotu do kodaňských ulic vydaly tisíce demonstrantů. Protestující kritizovali Evropskou unii, globální ekonomickou nerovnováhu a potenciální americkou válku v Iráku. Zhruba pět tisíc demonstrantů se vydalo centrem Kodaně, někteří pískali na píšťalky, jiní tloukli do bubínků. Policisté museli zasáhnout jen při několika okrajových potyčkách.

autoři: mkp , heš , pkv , mta
Spustit audio