Česko zavádí standardizovaný evropský covid pas. Jak si ho obstarat a k čemu se hodí?

3. červen 2021

Digitální covid certifikát je elektronický doklad o očkování proti koronaviru, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu. Prokážete se jím všude, kde potřebujete doklad o bezinfekčnosti. „Certifikát poslouží primárně pro cesty do zahraničí, měl by vstoupit v platnost pro všechny státy 1. 7. V půlce června spustíme aplikaci, která umožní nosit certifikát v kapse i bez připojení k internetu,“ plánuje Jan Jiroušek z Národní agentury pro komunikaci a informační technologie.

Čtěte také

Certifikát ve standardní formě si lidé mohou už nyní vyzvednout na Očkovacím portálu občana. Dá se také vyžádat na očkovacím či odběrovém místě nebo u praktického lékaře, kde jste byli očkováni nebo testováni. Před návštěvou si ale raději telefonicky ověřte, zda praktik certifikát poskytuje.

Pro každý úkon nebo test si stáhnete nový certifikát: „Je to vlastně potvrzení informace o tom, co se stalo,“ vysvětluje Jiroušek.

Automatická aplikace od poloviny června

Opakované stahování certifikátu je nutné, když ho tisknete. Mobilní aplikace to významně usnadní – po přihlášení se aktuální informace nahrají automaticky. Měla by začít fungovat od poloviny června.

Po dobu přechodového období bude uznávána papírová verze certifikátu o provedené vakcinaci od ministerstva zdravotnictví. „Do budoucna je správné pořídit si nový certifikát, respektive starý konvertovat. Je nepravděpodobné, že by jej po 1. 7. uznávaly další státy,“ myslí si technolog.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související