Česko - továrna na psy? Máme miliardové úniky na daních, apeluje ochránce zvířat

18. říjen 2016

Štěňata podobná žádaným rasám se množí za otřesných podmínek. Pak se prodávají důvěřivým zákazníkům takříkajíc se slevou. Podle odhadů se jen do Španělska vyveze asi 80 tisíc psů. Odborníci upozorňují, že jde o třetí nejvýnosnější činnost po narkomafii a obchodu se zbraněmi. Ministerstvo zemědělství chystá novelu veterinárního zákona, která by měla tento byznys omezit. Bude tato norma na ochranu zvířat stačit?

„Novela není dostatečná, problematika množíren je širší. Zahrnuje nejen zjištění subjektů, které tuto činnost provozují, ale i efektivní kontrolu a dodržování předpisů,“ upozornil v pořadu Pro a proti Daniel Cao z organizace Obránci zvířat.


Provádíme ročně 1600 kontrol. Nejsme schopni zkontrolovat všechny chovatele, protože dozorujeme veškeré chovy, nejen psů. Je to dáno i množstvím inspektorů. Chodíme na všechny podněty, které máme. Vítáme spolupráci s ochranářskými organizacemi. ZBYNĚK SEMERÁD

V návrhu novely zákona je povinnost pro ty, kteří chovají 5 a více fen starších 12 měsíců, nahlásit Státní veterinární správě místo, kde probíhá chov zvířat. „Lze uložit sankci za nenahlášení. Dnes se chov více psů nemusí ohlašovat s výjimkou obce, kde se platí poplatky,“ vysvětlil v našem vysílání ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Upřesnil také, že v ČR je chováno 1,5 miliónu psů. „Předpokládám, že množírny ani po novele veterinárního zákona a po stanovení přísnějších podmínek pro chov nebudou první, kteří předpisy dodrží. Zpřísnění bude mít dopad na všechny chovatele, nikdy to nebude selektivní pouze na množírny.“


Neregistrovaní uživatelé jsou nejčastěji množitelé. Smyslem zákona je postihovat nevhodné podmínky chovu zvířat. Pokud se zjistí, že zvíře je chováno v nevyhovujících podmínkách, je úplně jedno, jestli je chovatel registrován či nikoli. DANIEL CAO

Potřeba regulace chovu psů roste. „Poptávka po psech je vysoká. Nelegální množitel neplatí daně z prodejů, pokud stát nereguluje podmínky, tento byznys se množitelům vyplatí. Jde o nízké náklady a vysoké zisky,“ říká Daniel Cao a dodává: „V nelegální šedé zóně nejsme schopni odhadnout, o kolik zvířat jde, nevede se žádný registr. Jde především o miliardové úniky na daních."

Jak by se tedy situace měla změnit? „Vidím prostor pro rozšíření kapacity a zefektivnění dozoru veterinární správy. Také prostor pro lepší spolupráci s policií,“ dodává ochránce zvířat.

autoři: tpa , sch
Spustit audio