Česko-ruské diskusní fórum je mystifikace a manipulace. O Krymu nebo Ukrajině se tam mluvit nesmí, říká Vodrážka z ÚSTR

7. červen 2018

První Česko-ruské diskusní fórum vzbuzuje emoce. Na jeho vzniku se loni domluvili prezidenti Miloš Zeman a Vladimir Putin. Má to být čistě odborné, apolitické fórum, což se oponentům vůbec nezdá a akci tvrdě kritizují. Co říkají?

Rizika jsou zabudována už v samotném memorandu fóra. Další plynou ze zkušeností z podobného česko-německého fóra (z roku 1993), ale i ze strany personální, a to jak z české, tak ruské strany.


Miroslav Vodrážka, ÚSTR

Nemyslím si, že by tady nějaké riziko bylo. Historici, kteří se dialogu účastní, jsou hlavně odborníci. A že by se kolem fóra měly šířit nepřesné či smyšlené informace sice vnímám, ale diskuse je otevřená a my o ni budeme informovat otevřeně.


Ondřej Ditrych, ÚMV a organizátor fóra

Co je tak špatného na tom, že se sejdou archiváři dvou zemí? Podle Miroslava Vodrážky, pracovníka Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), ale taky publicisty, filozofa a undergroundového umělce je zakopaný pes už v samotném memorandu fóra.

„Je tam napsáno, že cílem je otevřený konstruktivní dialog kolem aktuálních otázek zahraniční politiky. Ale hned ve druhé větě se říká, že obě strany musí zabránit politizaci témat. To je ale absurdita. Takže tímto jsou předem vyloučená témata jako Krym a Ukrajina,“ zlobí se historik a dodává:

„Každé fórum je přece už z podstaty věci veřejné, ale organizátor předem říká, že jednání bude neveřejné. Bez přístupu novinářů a laické veřejnosti. Je to promyšlená mystifikace a manipulace, a to beru jen na základě memoranda.“

Třaskavá témata nebudou

Na otázku, proč jsou některá témata předem vyloučená, Ondřej Ditrych, organizátor fóra a ředitel Ústavu mezinárodních vztahů (ÚMZ) řekl:

„Fórum má být prostorem pro diskusi. Nemusí to nutně být aktuální zahraničněpolitická témata. Kdybychom hovořili pouze o Krymu nebo Ukrajině, tak bychom se patrně už na začátku rozešli, což by jistě nebylo dvakrát smysluplné. Jsme přece součástí Evropské unie a jednáme v souladu s jejím postojem vůči Rusku,“ vysvětluje.   

V ruských archivech je i Babiš

To, co by se fórum mělo alespoň pokusit otevřít, je zpřístupnění archivů bývalé SSSR. Podle Vodrážky ale nic podobného od této akce nemůžete čekat. „Pokud by se opravdu archivy otevřely, tak pravděpodobně pouze omezeně,“ myslí si historik.

„Otázku otevřeli politici, ale ti to určitě nemyslí vážně. Pokud víme, že byl premiérem jmenován pan Andrej Babiš, a ví se o něm, že je agent, tak samozřejmě nikdo nemá zájem otevřít archivy právě z toho důvodu. I v ruských archivech jsou informace o této osobě, protože byl součástí rozvědky, ne kontrarozvědky, a spolupráce KGB a StB byla intenzivní,“ dodává.

Ditrych kontroval: „Dovolil bych si oponovat. Tady nejde o žádnou konspiraci a ruská strana nic dopředu nedeklarovala. Ti, co přislíbili účast, si jen chtějí dopředu připravit seznam témat, která jsou předmětem jejich zájmů…. Zmírnil bych ale veškerá očekávání z odtajnění nějakých archivů, protože fórum je pouze první krok běhu na dlouho trať,“ dodává ředitel Ústavu mezinárodních vztahů.

Doslovná citace Miroslava Vodrážky:
Samozřejmě tenhle problém otevřeli politici pan Zeman s Putinem. Problém je, že politici to samo nemohou brát vážně. Pokud by se jednalo o archivy. Pokud víme, že bude premiérem jmenovaný pan Andrej Babiš, ví se o něm, že je agent, tak samozřejmě nikdo nemá zájem otevřít archivy právě z toho důvodu. Že i v ruských archivech jsou informace o této osobě. Protože on byl součástí rozvědky, ne kontrarozvědky, a spolupráce KGB a StB byla intenzivní. To je jen mystifikace. Problém je, že ruská strana už teď požádala, aby se selektivně vybíralo jen něco.

autoři: Veronika Sedláčková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.