Česko produkuje nejvíc sladkovodních ryb, ale jíme jich stále méně

16. červenec 2018 08:02

Spotřeba ryb v Česku klesá. Zatímco před deseti lety jsme snědli téměř šest kilogramů rybího masa, předloni už to bylo o necelé kilo méně, uvedl Český statistický úřad. Česká republika přitom patří k největším producentům sladkovodních ryb v Evropské unii.

„V České republice je spotřeba sladkovodních ryb 1,5 kilogramu na osobu a rok. Průměrná spotřeba v Evropské unii je okolo 11 kilogramů na osobu a rok,“ srovnává mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Loňská produkce ryb v Česku byla největší za posledních dvacet let - téměř 22 tisíc tun. Rybáři zatahují sítě v průběhu sedmi měsíců v roce. „Část ryby odlovíme v letních měsících a největší objem, zhruba dvě třetiny, potom zůstává na podzimní výlovy,“ říká předseda představenstva akciové společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Roční produkce firmy je ustálena zhruba na 3200 tunách tržních ryb, z toho devadesát procent tvoří kapr. „Veškerá naše produkce je v průběhu roku rozprodaná. Prodáváme velkoobchodníkům i maloodběratelům v živém stavu a část naší produkce je zpracována na zpracovnách a dál prodávána v čerstvém nebo mraženém stavu,“ dodává Josef Malecha.

Protivínští rybáři zavřeli kvůli nedostatku vody dvoje sádky

Kapr, ryba, rybolov (ilustrační foto)

Rybáři mají málo vody na sádkách. Protože chybí v rybnících, nenatéká ani do nádrží. Krajské školní hospodářství Jihočeského kraje proto muselo dvoje sádky na Protivínsku zavřít.

Emerich Čížek, manažer společnosti Fishmarket, která firmě prodej zajišťuje, připomíná, že dvacet procent produkce se prodá na tuzemském trhu a osmdesát procent je určeno na export. Vyváží se především do okolních států, tedy Polska, Slovenska a Německa.

Ředitel Rybářského sdružení České republiky Michal Kratochvíl letos očekává pokles produkce ryb kvůli suchu. V některých českých rybnících, například na Blatensku nebo na Klatovsku, chybí podle něj třetina vody.

Spustit audio

Související