Česko musí schválit podporu biopaliv, jinak hrozí sankce z Bruselu

13. listopad 2015

Poslanecká sněmovna má dnes schválit změny v podpoře biopaliv. Vláda prosazuje, že by v následujících pěti letech šlo ze státního rozpočtu na podporu biopaliv 9 miliard korun. To kritizuje například místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který poukazuje na to, že jsou to právě firmy ministra financí Andreje Babiše, které mají na trhu s biopalivy přes 50 %.

Kalousek mluví konkrétně o 5 miliardách, které by získal Agrofert. Babiš to ale už dříve odmítl. Jeho podnik nemá prý z podpory ani korunu, protože dotaci dostávají distributoři.

Novelu hájí také její předkladatel ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL), podle kterého stát v minulosti výrobcům řekl, že biopaliva podporuje, a teď nemůže podporu jen tak škrtnout. Pokud by zákon neprošel, hrozí České republice sankce z Bruselu.

„Řešení spočívá v prodeji biopaliv nebo jejich přimíchávání do stávajících paliv fosilních,“ popsal poslanec Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) v Dnešním Plusu způsob, jak chce Česko dostát emisním požadavkům Bruselu.

Základní premisou je, že výroba biopaliv je náročnější a dražší. „Pokud bychom ji ponechali jen na tržních podmínkách, pravděpodobně by se na trhu neuplatnila díky vysoké ceně,“ vysvětlil.

„Řešení spočívá v přiměřené slevě na spotřební dani, aby se tato paliva stala konkurenceschopná, a my mohli naplnit požadavek Evropské unie a postupně snižovat emise vypouštěné do ovzduší.“

Původně byla uplatňována zvýhodněná sazba u biopaliv ve výši 0 korun, tím se ale komodita dostala mimo kontrolu daňové zprávy.

„Dnes bude sněmovna navrhovat daň ve výši 4,30 koruny za litr. Tak, aby byla biopaliva stále ještě konkurenceschopná,“ řekl Klaška.

Pokud by zákon nenabyl účinnosti od začátku roku 2016, hrozí Česku sankce až ve výši 40 korun za litr prodaného biopaliva.

„Biopaliva si podporu zaslouží. Jiné možnosti snižování emisí z dopravy nejsou natolik propracovány, a v tuto chvíli nevidím jiný způsob, jak lépe a levněji naplnit ekologické závazky, které máme máme,“ konstatoval Jaroslav Klaška.

autoři: bur , oci
Spustit audio