Česko má stále velmi nízké tresty za znásilnění, varuje advokátka Lucie Hrdá

8. červen 2021

„Každá třetí žena se u nás setkala s domácím nebo sexualizovaným násilím,“ upozorňuje v Blízkých setkáních advokátka Lucie Hrdá. „Snažím se o tom problému mluvit.“ Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

„Dlouhodobě se u nás diskutuje o tom, že máme špatně definované znásilnění oproti západním státům a máme velmi nízké tresty. Na Slovensku mají prakticky stejný trestní zákoník, přičemž my dáváme podmíněné tresty, oni vůbec. Teď nastalo dobré společenské klima na to, aby se tím něco udělalo,“ myslí si Lucie Hrdá.

Podmínka za znásilnění

Sazba za klasické znásilnění je v Česku 2-10 let, přitom polovina pachatelů odchází s podmínečným trestem. Do toho zahrnujeme i pachatele, kdy obětí je dítě nebo oběti s těžkým ublížením na zdraví,“ vysvětluje advokátka.

„70 procent všech znásilnění je vztahových a děje se v rámci partnerství. Mám často causy, kdy mi pak soudce říká mimo záznam: Ale paní doktorko, vždyť jí nic nezlomil ani nevypíchl oko, já ho za to nemůžu poslat do tepláků. Pokud veřejnost nebude tlačit, rozhodování soudu se nezmění,“ upozorňuje advokátka.

Kolik dětí se setká se sexualizovaným násilím? O kolik procent se zvýšilo domácí násilí během lockdownu? Jak vypadá krizová intervence u oběti?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související