České Radiokomunikace chtějí do budoucna komerčními sítěmi kopírovat pokrytí multiplexu ČRo DAB+

19. srpen 2022

České Radiokomunikace se chtějí v příštím roce aktivně zapojit do rozvoje digitálního rádia DAB+ a nabídnout komerčním stanicím adekvátní pokrytí a umožnit rozvoj jejich podnikání. V rozhovoru pro Televizníweb to uvedl nový generální ředitel operátora Miloš Mastník. Právě v příštím roce se předpokládá rozvoj privátních multiplexů díky krokům realizovaným ČTÚ.

Čtěte také

„Bylo by velmi nešťastné, aby bylo jiné pokrytí DABu ČRo a soukromých rádií. Aby dával DAB smysl posluchačům, musí mít možnost přijímat nejenom veřejnoprávní vysílání ČRo, ale také soukromé rozhlasové stanice. Jakmile půjdeme naplno do DAB+, budeme chtít co nejrychleji pokrýt pokud možno celé území České republiky,“ konstatoval Mastník. Díky tomu bude mít pro komerční rádia DAB+ smysl a zapojí se do podpory této technologie.

Miloš Mastník se neobává, že by o technologii nebyl do budoucna mezi komerčními stanicemi zájem. Své tvrzení opírá o fakt, že poptávka po prostoru k vysílání dnes zdaleka převyšuje kapacitu analogových sítí. „Proto si myslím, že rozvoj DABu dává jasný smysl, protože vznikne prostor pro další stanice. A znovu opakuji, že lepší zacílení může přinést provozovatelům vyšší příjmy z dobře cílené reklamy,“ doplnil šéf Českých Radiokomunikací.

Nový šéf operátora se také v rozhovoru vyjádřil k budoucnosti AM vysílačů, které ke konci loňského roku opustil Český rozhlas, a v současné době jsou tak nevyužité. Připomeňme, že stožáry Topolné už byly v uplynulých týdnech odstřeleny. „U některých z dalších vysílačů, které jsou konstrukčně postaveny tak, že se na ně dají umisťovat další antény, což je třeba případ Dobrochova, (…), je využijeme pro datové služby,“ konstatoval Mastník. Vysílací středisko v Liblicích chce operátor zachovat jako tzv. studenou zálohu v případě nouze.

autor: lukpo
Spustit audio

Související