České památky letos bodovaly s rekordními pěti miliony turistů

11. prosinec 2015

Byli jste tento rok na hradě nebo na zámku? Návštěvnost těchto míst letos překonala rekordy, navštívilo je pět milionů lidí. Podle Národního památkového ústavu, který přibližně stovku takových objektů spravuje, jde o nejvyšší počet návštěvníků nejméně od roku 2009.

„Kasteláni nabízejí nové a velice atraktivní programy, které jsou zaměřeny nejen na širokou veřejnost, ale i na děti,“ objasnila v Dnešním Plusu mluvčí Národního památkového ústavu Jana Tichá.

Mezi nové programy patří speciální trasy, všechny možné vzdělávací program i prohlídky bez průvodce.

„To, co kasteláni připravují, lidi baví, programy vyhledávají, a vracejí se zpět tam, kde se jim líbilo.“

Kromě ověřených destinací jako jsou Karlštejn, Hluboká, Lednice nebo Český Krumlov, zaznamenaly zvýšený zájem turistů i další památky.

„Mezi dva skokany roku patří nově obnovený Hospital Kuks, kterému se oproti loňsku zvedla návštěvnost šestkrát nebo zahrady v Kroměříži u Arcibiskupského zámku,“ upřesnila Tichá.

Ani u klasických prohlídek desetiletími ověřených památek počty návštěvníků neklesají.

„Pak jsou zde památky, které stojí na okrajích turistického zájmu. My jim říkáme neobjevené památky právě proto, aby dostaly šanci být objeveny, například zámek Slatiňany,“ říká mluvčí.

Zvláště nadcházející adventní víkend je plný zajímavých akcí napříč celou republikou.

„Tento víkend bude jeden nejnabitějších, probíhá spousta adventních a vánočních akcí,“ vzkázala zájemcům o české památky Jana Tichá.

autoři: bur , oci
Spustit audio