Česká společnost zapomněla. Důkazem je Andrej Babiš ve funkci premiéra, říká Milan Šteindler

29. duben 2018

„Před časem jsem říkal, že dvojice Zeman a Ovčáček úspěšně navazuje na tradici našich českých komických dvojic, jako byli Voskovec a Werich, Suchý a Šlitr, Smoljak a Svěrák, my dva s Davidem Vávrou a tak dále. Ovšem v okamžiku, kdy pan prezident vyhrál podruhé volby, mně svým prvním projevem dal najevo, že už končí sranda a že už nejsou s Ovčáčkem komickou dvojicí, ale že jsou vlastně svým způsobem dvojicí nebezpečnou,“ říká host Osobnosti Plus Milan Šteindler.

„Když někdo hned na inauguračním projevu začne vyhrožovat a říkat, že má opozice i ti, kdo mají jiný názor, držet hubu, tak to tedy, jak by řekl bývalý pan prezident Klaus, lehce nadzvedávám obočí."

Synem dvou rozdílných povah

Herec, scénárista a režisér, který je pověstný komickými výstupy se svým domovským divadlem Sklep, překvapivě hovoří o svých životních pocitech skepse.

Humorista, herec, scenárista a režisér Milan Šteindler se narodil 12. dubna 1957 v Praze. Spolupodílel se na natáčení seriálu Česká soda. Společně s Davidem Vávrou založil divadlo Sklep.

„Můj otec byl pesimista a matka až nepříčetná optimistka. Mně z toho vychází, že bych měl být skeptický optimista. Ale s věkem skepse přibývá, díky poznatkům toho, co se kolem nás děje. A nejen u nás, ale i v dalších státech a na zeměkouli. A tak je pesimismus pro mě vlastně takový prostor, kam se mohu uchýlit, a nikdy pak nejsem zklamán. Maximálně mohu být mile překvapen.“

Člověk se nikdy nepřeskočí

Jeho slova se potvrzují, když mluví o generační zkušenosti s historickou pamětí. Zmiňuje obecný názor, že se lze poučit z dějin, které se neustále opakují: „Říká se, že se historie neustále opakuje ve spirále, která kamsi stoupá. Tvrdím, že člověk je nepolepšitelný, protože je ustrojen tak, že nepřeskočí sám sebe.

Jsou období, kdy se prosadí záporné věci, protože dostanou prostor, anebo prostě časem lidé zapomenou. Ještě před časem, když se řeklo, že byl někdo  spolupracovníkem StB, tak ho vláčeli novinami. Zvlášť herce, protože na ty je nejvíc vidět. Dnes máme předsedu vlády, u kterého bylo soudem prokazatelně uznáno, že se Státní bezpečností spolupracoval. A dle mého názoru nejen s ní. Najednou česká společnost zapomněla, že to bylo opovrženíhodné, a tváří se, že je všecko v pořádku.“

Nemůžete vyrábět film s myšlenkou, že bude kultovní a dostanete za něj Oskara.
Milan Šteindler

To hlavní mě čeká

„Myslím, že jsem ještě nepředvedl to hlavní,“ hovoří herec o svých ambicích a plánech. „Mám pocit, že mám na to opět natočit silný film, jako bylo Vrať se do hrobu, Mám tu chuť a mám tu energii. Dělám v současnosti na projektu, který má šanci být silný. Ale víte, jak to je. Není možné napsat na pozvánku: zveme vás na premiéru kultovního filmu. Přeci nedělám věci s tím, že za ně musím dostat cenu. Hřeje mě to, když se za to nemusím stydět,“ uzavírá herec.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se mimo jiné, jak se režisér rozhodl nenatočit fim.

autor: kte
Spustit audio

Související