Česká republika potřebuje ekonomické migranty, říká Radek Špicar

10. říjen 2017

Nezaměstnaných je nejméně za posledních dvacet let, v září bylo bez práce 270 tisíc lidí. Je to dobrá zpráva, která ovšem má i svou odvrácenou stranu. „Největší bariérou dalšího růstu české ekonomiky je nedostatek pracovních sil. S kvalifikací i bez ní,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Česko se dostalo na přirozenou míru nezaměstnanosti, ne všichni nezaměstnaní totiž chtějí pracovat.

A naopak lidé ochotní pracovat zase nemusí mít potřebnou kvalifikaci. „Některé profese jsou pro zaměstnavatele zcela nedosažitelné, například operátoři CNC strojů a nástrojáři. Podobné je to i v oblasti IT, kde chybí programátoři. Sehnat je na českém trhu práce je téměř nemožné. A na vině je náš vzdělávací systém,“ upozorňuje.

Českou ekonomiku je podle Špicara nutné modernizovat. „Velké nadnárodní firmy nás zachránily v 90. letech, kdy šly do rizika podnikání v postkomunistické zemi. Poskytly nám kapitál a přístup na západní trhy. Tento ekonomický model splnil svůj účel, teď je ho ale třeba přeměnit,“ zdůrazňuje. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio