Česká práce už je levnější než čínská, varuje šéf odborů Středula

16. září 2015

Konec levné práce, hlásají české odbory, které také dnes pořádají mítink na podporu kolektivního vyjednávání o vyšších mzdách. Odboráři chtějí využít toho, že ekonomika roste v Česku tempem mnohem vyšším než v jiných evropských zemích.

U eráru už uspěli: od listopadu dostanou hasiči, policisté a úředníci přidáno 3 %. Unesly by něco podobného i české soukromé firmy?

„Ekonomika roste, podniky mají zisky, je ten správný čas,“ řekl v Ranním Plusu předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Ten vítá, že podobně se vyjádřil nejen prezident Hospodářské komory, ale i český premiér.

„Jde nám o více než 3 %, náš odhad je, že celkový nárůst by mohl být více než 4 %, to u úspěšných podniků není žádný problém,“ naznačil výchozí vyjednávací pozice odborářů jejich šéf.

Apetit odborářů na růst mezd je hodně velký, tvrdí Středula. „Věřím, že hodně zaměstnavatelů cítí, že například česká práce je v mnoha případech pod čínskou cenou práce, a to jsme se tomu ještě před pár lety vysmívali.“

Jako příklad pro srovnání uvedl odborář Slovensko. „To mělo při rozdělení mínus 25 % v oblasti průměrného výdělku, v současné době je slovenská práce o několik procentních bodů výše.“

Argumenty, že nižší české mzdy souvisí s nižší produktivitou práce šéf odborů odmítá. „Česká produktivita práce je přibližně na 60 % té německé a my máme mzdy ještě poloviční.“

„Když v České republice roste produktivita, tak se nezvyšují mzdy, to se prostě neděje. Firmám přejeme, aby tvořily zisk, ale je třeba aby pozitivní výsledky jejich hospodaření pocítili jejich zaměstnanci,“ shrnul Josef Středula.

Rafaj: Nevytvářejme falešná očekávání

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj ujistil, že průměrná mzda v České republice poroste nadále i v příštím roce tak, jako rostla i v době nejtěžších krizí.

„Bráníme se tomu, abychom paušalizovali růst mezd a posilovali tak falešná očekávání na trhu práce, že se zvyšování musí týkat každé firmy,“ dodal.

Podle něj jsou firmy i různé obory podnikání v odlišných situacích a plošné zvyšování není reálné.

S odborářskou rétorikou o „extrémně levné práci“ viceprezident nesouhlasí. „Extrémně levná práce bych to nenazval.“

„Musíme se podívat, jak jsme na tom s produktivitou práce. Je u nás velice nízká, nižší než na Slovensku a v okolních zemích,“ tvrdí Rafaj.

Ten považuje sliby odborů za „matení lidí a vytváření nezdravého sociálního napětí.“ Jednání ve firmách budou určitě probíhat a mzdy porostou, ale rozhodně ne paušálně.

„Potřebujeme v České republice zejména změnit strukturu pracovních míst, abychom jich měli více a lépe placených. Ne, že budeme zvedat mzdy manuálním pracovníkům, ale chceme tyto pracovníky posouvat do výše kvalifikovaných pozic, kde budou automaticky brát vyšší mzdy,“ vyzval Jan Rafaj.

autoři: oci , bum
Spustit audio