Česká pošta se vrací k normálu, roušky zdarma už nepošlete, potvrzuje mluvčí

25. květen 2020

Česká pošta dnes (25. května) přestává posílat roušky zdarma. Vrací se taky ke standardnímu provozu, který platil před zavedením vládních opatření.

tiskový mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík ve studiu Reginy

„Na pobočkách se vracíme k režimu, na který byli lidé zvyklí před koronakrizí… Taky si vyhodnocujeme, kdy byl (o poštovní služby) největší zájem a nevylučuji, že budeme upravovat otevírací doby podle zkušeností z uplynulých dnů a týdnů. Tak, abychom lidem vyšli vstříc,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Zároveň nabádá seniory a handicapované, aby se nenechali strhnout a dál chodili nejlíp ráno nebo kolem poledne, kdy je nejmenší množství dalších lidí. S pondělkem končí i posílání roušek zdarma. 

Roušek poslali za 5 milionů

„Zasílat roušky v průhledných obalech jsme lidem nabídli od 19. března. Odbavili jsme zhruba 220 tisíc zásilek… Lidé tak ušetřili víc než 5 milionů korun. Byl to takový náš příspěvek do doby koronavirové,“ tvrdí mluvčí.

Čtěte také

Zavřené kamenné obchody pak způsobily zvýšené nákupy Čechů v e-shopech, které zaznamenaly rekordní prodeje. Podobně rekordní byly i počty balíků na poštách. „V počtu přepravených zásilek jsme se dostali na stejné počty, jaké máme v průběhu Vánoc, což je nejvíc exponované období poštovního provozu.“

A co dodávky? Byly včas? „Zpoždění tam být mohlo nejen v balících, ale i v listovních zásilkách,“ přiznává. „Způsobeno to bylo uzavřenými lokalitami a (jinde) byla pro nás prioritou hlavně výplata důchodů. Té jsme přizpůsobili všechno. Pokud bylo v daný moment nutné odpojit roznášku dopisů, tak jsme to udělali, protože pohlednice počká, ale penzista svůj důchod potřebuje, dodává mluvčí České pošty.  

Celý rozhovor Martiny Maškové najdete v audiu.

Spustit audio

Související