Česká lékařská komora se omlouvá Židům za válečné antisemitské memorandum

18. březen 2010

Po více než sedmdesáti letech přichází Česká lékařská komora s omluvným textem, který vyjadřuje lítost nad postupem komory v roce 1938. Krátce po Mnichovu, ale ještě než české země okupovali nacisté, zdejší lékaři podpořili antisemitské memorandum.

Dokument se tehdy přimlouval za to, aby bylo Židům omezeno působení v lékařských, právnických nebo technických profesích. Omluvu za dokument, který přispěl k perzekuci lékařů židovského původu, připravil předseda vědecké rady České lékařské komory Aleš Herman.

V prvním bodě memoranda z roku 1938 se říká: "Se židy bude nakládáno jako s menšinou a to v poměru k celkovému počtu obyvatelstva. Mají být učiněna energická opatření, aby v povolání byli židé uplatněni v nepoměrném počtu přiměřeném jejich procentu k celkovému počtu obyvatelstva. Pro budoucno je třeba učinit opatření, aby nebylo přípustno, aby povolání lékařská, právnická a technická byla vykonávána židy."

Česká lékařská komora se omlouvá k memorandu, ale činí tak bez nároku na soud nad jejich předchozími představiteli, vzhledem k 70ti letému časovému odstupu.

Memorandum se tehdy dotklo celkem tisícovky židovských lékařů, kteří všichni později nepřežili holokaust. Židovská obec už omluvu České lékařské komory ocenila.

autoři: Zuzana Walterová , bum
Spustit audio

Více z pořadu