Česká jazzová sklizeň 2018 ‒ 3. díl

4. prosinec 2018

Zmapovat všechna česká jazzová alba, vydaná v daném roce, není lehký úkol. My jsme se o to pokusili a přinášíme třetí díl našeho pravidelného shrnutí. Chcete si udělat přehled? Čtěte dále!

Zabelov Group – Eg (Minority Records)

Duo Zabelov Group, které tvoří Roman Zabelov (akordeon) a Jan Šikl (bicí, perkuse, elektronika), pracovalo dva roky na svém novém koncepčním albu. Nahrávka, na které se mísí hudební experimenty, objevování zvukových možností, jazz i elektronika, vznikla za účasti několika hostujících zpěvaček a dále například Jaromíra Honzáka (kontrabas) nebo Petra Kalfuse (saxofon, basklarinet). Název Eg znamená podle Jana Šikla praslovo: „To, co vyslovíte, aniž byste uměli pojmenovat. Verbalizovaná intuice a čisté gesto.“

Smigmator / Winehouse – Gershwin (Jan Smigmator)

U příležitosti 120. výročí od narození skladatele George Gershwina vzniklo album jeho skladeb v podání českého zpěváka Jana Smigmatora a britského swingaře Mitche Winehouse, otce zpěvačky Amy Winehouse. Na albu účinkují jak čeští jazzoví hudebníci (Vincenc Kummer, Josef Vejvoda, Jan Greifoner), tak například americký tenorsaxofonista Scott Hamilton, slovenský trumpetista Juraj Bartoš nebo americká zpěvačka Donna Byrne. Autorem nových aranží Gershwinových skladeb, mezi nimiž nechybí Fascinating Rhythm, Our Love Is Here to Stay nebo Embraceable You, je pianista Vladimír Strnad.

Blue Apple – Miles In Chains (vlastní náklad)

Skupina Blue Apple o sobě na svém webu píše jako o „čtyřčlenném jazzovém triu, hrajícím v současnosti v pěti lidech“ a současně uvádí své nové, šestičlenné obsazení (flétna, saxofon, klávesy, baskytara/trombón, kytara a bicí). Právě toto nové složení skupiny reflektuje nové EP (5 skladeb), které kapela nabízí ke stažení zdarma. Charakterizuje je jako „příběh o životě, osamění a hledání cíle“.

Najponk – What’s Next (Animal Music)

Alba pečlivě vybraných jazzových evergreenů nahrává pianista a velký znalec jazzové historie Najponk s železnou pravidelností. Tentokrát si do studia jako spoluhráče přizval švédského kontrabasistu Hanse Backenrotha a bubeníka Jiřího Slavíčka a ve dvou skladbách účinkuje také kytarista Barney Kantor. Sestavu léty prověřených písní, mezi nimiž najdeme například Lotus Blossom Billyho Strayhorna, Lester Leaps in Lestera Younga nebo Funallero Billa Evanse, uvedl Najponk svou vlastní skladbou Some Groove for the King.

Karel Růžička Quartet – Grace & Gratitude (Animal Music)

Saxofonista Karel Růžička jr. žije už více než dvacet let v New Yorku. V posledních deseti letech sice natočil například společné album se svým otcem Karlem Růžičkou sr. (2009) a představil se jako člen CPR Tria Ondřeje Pivce (2012), ale sólové album mu vychází poprvé po čtrnácti letech. Novinka obsahuje výhradně Růžičkovy autorské skladby a nahrála je hvězdná sestava, v níž saxofonistu doplňují Jon Cowherd (klavír), John Patitucci (kontrabas) a Nate Smith (bicí).

Miroslav Vitouš & Emil Viklický – Moravian Romance (Venus Records)

U japonského vydavatelství Venus Records vyšel záznam vystoupení pianisty Emila Viklického a kontrabasisty Miroslava Vitouše z festivalu JazzFestBrno 2018. Repertoár se ve dvou skladbách (Sweet Basil, Love Oh Love) shoduje s jiným letošním Viklického titulem, ve Spojených státech nahraným CD Humoresque. V brněnském divadle Husa na provázku dále zazněla například část Janáčkovy Sinfonietty.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Související