Česká inspekce do Řecka za migranty? Že jsou tři ze sedmi vyslanců z SPD je čirá náhoda, říká Foldyna

Trojice poslanců strany Svoboda a přímá demokracie se údajně chystá navštívit Řecko a jako důvod uvádí nebezpečně vzrůstající vlnu migrantů. Někteří zákonodárci ale účel cesty zpochybňují a obávají se jejího zneužití v předvolební kampani. Kdo s návrhem cesty přišel a jaký má mít účel? Vladimír Kroc se ptal jednoho ze zmíněné trojice poslanců, Jaroslava Foldyny.

Když je to sedm poslanců, proč mají být v té delegaci hned tři poslanci SPD?

Pane redaktore, nevím, co vám tak moc vrtá hlavou. Odsouhlasil to organizační výbor a je to čirá náhoda, protože kdyby byl předsedou Skupiny přátel s Řeckem poslanec za nějakou jinou politickou stranu, tak by to byl zřejmě někdo jiný. Shodou okolností je to Foldyna, který je členem SPD. Je to shoda určitých náhod. Předsedou Bezpečnostního výboru je pan Koten. Pan místopředseda Parlamentu, pan Okamura, projevil velmi fundovaný zájem o tu situaci – jaká je skutečná situace v Řecku a na těch problematických ostrovech a situace diskuze na turecko-řecké hranici – a to si myslím, že je ten důvod, proč pan Okamura.

Čtěte také

Určitě víte, proč se na to ptám: protože tahle nerovnováha samozřejmě může zavdat k obavám, že by cestu mohla SPD využít k předvolební propagaci. Takhle se vyjádřil třeba poslanec Jan Bartošek z KDU-ČSL. Rozumíte těm obavám?

Ne, vůbec jim nerozumím. Ale chápu, že je před volbami a že když jde někdo dvakrát doleva, tak si všichni kladou otázku, proč šel dvakrát doleva a ne jednou doprava. Já to tak neřeším, já to vidím z věcného hlediska. Ta situace na řecko-turecké hranici je situací, která se dotýká i České republiky, neboť ta migrační vlna se z Balkánu valí i k nám a my potřebujeme vědět, jaká je situace mezi dvěma státy NATO; mezi státem, který je členem Evropské unie a státem, který s Evropskou unií komunikuje, tedy Tureckem.

Víte kolik migrantů letos dorazilo do Řecka?

Čtěte také

Já v tuto chvíli nemám to číslo u sebe, abych vám tyto detaily zodpovídal. Nicméně, politická a společenská situace na řeckých ostrovech je z důvodu přetížení Řecka tou migrační vlnou velmi složitá, a to z politických důvodů mezi Řeckem a Tureckem. V zásadě Turecko před sebou nejenom reálně hnalo, ale i formálně tlačilo před sebou migranty a uprchlíky na řecké hranice. To je prostě pro nás velmi důležité, protože to je schengenská hranice a ve chvíli, kdy dojde k jejímu prolomení, tak tu situaci budeme řešit i tady.

Myslím, že to je úplně jasné. Ale víte, podle statistiky úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky to letos bylo 3 116 migrantů. Když to srovnáme s rokem 2015, tehdy to bylo 856 tisíc migrantů za rok. Letos to je výrazně méně, nemyslíte?

Je to výrazně méně, ale ta situace se nijak nezměnila. Ta kumulace těch lidí na řeckých ostrovech...

Kolik lidí žádá v Řecku aktuálně o azyl? Proč Jaroslav Foldyna navrhuje zrušit trestný čin podněcování nenávisti vůči skupině osob? Poslechněte si celý rozhovor vedený Vladimírem Krocem.

autoři: Vladimír Kroc , jkh
Spustit audio

Související