Česká ekonomika zpomaluje. Může za to nedostatek odborníků i přebujelá byrokracie, myslí si ekonom Vávra

11. listopad 2016

Jaké jsou možnosti a překážky tuzemského ekonomického rozvoje? Kdy doženeme státy západní Evropy? A lze spoléhat na ekonomické modely a predikce? I o tom mluví v pořadu Interview Plus ekonom David Vávra, zakladatel společnosti OGResearch.

„Stručně řečeno, na tom nejsme nic moc. Západní Evropu moc nedoháníme. Naopak nás stále dohánějí naši východní sousedé a častokrát nás i předeženou," říká ekonom David Vávra. Časté zprávy o tom, že se české ekonomice daří nadmíru dobře, je podle ekonoma nutné správně strukturovat. „Je pravda, že nás nahoru posouvá stabilní makroekonomická sittuace a dobrá práce některých institucí jako je Česká národní banka nebo Ministerstvo financí. Na druhou stranu, když se podíváme na údaje o hospodářském růstu nebo o růstu mezd, tak ta čísla nejsou nijak závratná. Loni jsme rostli čtyřmi procenty, letos ten růst spadl zpátky pod tři procenta."


V některých indikátorech kvality života jsme na tom velmi dobře, na úrovni Německa. V jiných jsme na úrovní Botswany nebo Mozambiku. David Vávra

Zlaté české ručičky?

Příčiny zpomaleného růstu ekonomiky vidí David Vávra mimo jiné i v nerovnoměrném rozložení trhu práce. „Je tady neuspokojená poptávka sto čtyřiceti tisíc pracovních míst a zároveň je tady čtyři sta tisíc nezaměstnaných. Chybí kvalifikovaní zaměstnanci. Už dneska nabírá Škodovka nové zaměstnance na Ukrajině. Česká společnost není schopná dodat správné odborníky, především technické pracovníky. To souvisí například s naším vzdělávacím systémem." Pomalý růst ekonomiky navíc není podle ekonoma nic nového. „Je to fenomén, který patří k České republice a patřil i k Československu. My prostě dlouhodobě rosteme pomalu a k Německu se nepřibližujeme."

Pětkrát horší než Estonsko

David Vávra vypracoval spolu s dalšími kolegy sadu doporučení, která by měla růstu ekonomiky pomoci. „Jsou to jednoduché body, které by nás posunuly dopředu, kdybychom je dokázali odstranit. Patří sem snížení administrativních procedur při získávání stavebního povolení nebo snížení počtu dní potřebných k založení společnosti. V těchto parametrech máme mezinárodní srovnání a nejsme na tom dobře. Jsme na tom pětkrát hůř než Estonsko."

Montážní hala vozů Tatra Trucks v Kopřivnici

Škola základ života


David Vávra
Zakladatel a Managing Partner společnosti OGResearch. Je držitelem titulu PhD z ekonomie na Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studium. Hlavními obory jeho výzkumu jsou makroekonomický modeling, ekonomický růst a development. Před založením OGResearch pracoval Vávra pro Mezinárodní měnový fond a Českou národní banku, kde mimo jiné působil i jako poradce guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy. Nyní je jako Managing Partner ve společnosti OGResearch zodpovědný za marketing a strategic business development. Během své bankovní kariéry Vávra zároveň spolupracoval s mnohými akademickými institucemi, na kterých také přednášel.

Výše zmíněná doporučení patří k těm jednodušším řešením. Složitým problémem zůstává problematika školství, potažmo efektivního vzdělávání. „Jsme na tom dobře v základním školství. Problém nastává na střední škole a výš. Zaostáváme v konkrétních dovednostech. Zaostáváme v jazykové přípravě. Je zarážející, jak špatně jazykově vybaveni vycházejí naši žáci ze středních škol. Pokud nebudou mít dostatečné jazykové dovednosti, tak další příprava půjde jen velmi těžko," říká David Vávra.

Chybí české společnosti ekonomická vize? A je vůbec realistické ekonomicky dohnat Německo? Poslechněte si celý záznam pořadu Interview Plus s ekonomem Davidem Vávrou a dozvíte se víc.

autoři: Martin Ocknecht , Michael Rozsypal
Spustit audio