Česká ekonomika má své limity. Nejsme Německo, říká šéf CzechInvestu

26. září 2017

Už skoro pětadvacet let se snaží přitáhnout zahraniční investice do Česka vládní agentura CzechInvest. Od roku 1993 přilákala zahraniční téměř jeden bilion korun. „Na ministerstvu se tvoří klíčové koncepty, legislativa. Vyjednávání s investory vyžaduje nějakou míru flexibility,” vysvětluje ředitel CzechInvestu Karel Kučera, který byl hostem Interview Plus.

CzechInvest vyjednává ekonomické projekty, které jsou důležité pro Českou republiku. „Agentura vznikla proto, abychom byli flexibilnější než ministerstvo. Na ministerstvu se tvoří klíčové koncepty, legislativa. Vyjednávání s investory je jiné,” vysvětluje Kučera.

Za posledních pětadvacet let se CzechInvestu podařilo přilákat investice v hodnotě bilionu korun. „Pracujeme s nějakou mírou pravděpodobnosti, některé z investic třeba nebyly realizovány. Podstatné je, že agentura zachytává zhruba padesát procent investic, které plynou do české ekonomiky. Investice jsou řádově větší,” říká ředitel.

Za čtvrt století tak do Česka přitekly investice za zhruba 2 biliony korun, polovinu z nich provedla vládní agentura.

Nevěřící Klaus

„Příliš jsem nevěřil v zázračné efekty, které zastánci jeho vzniku slibovali. Tyto zázračné efekty také nikdy nenastaly," řekl bývalý prezident Václav Klaus o CzechInvestu Hospodářským novinám.

„S panem prezidentem jsem se potkal. Bavili jsme se o tom, byl to zajímavý rozhovor, kdy on mi v podstatě říkal, ať se moc nesnažím, protože nemá rád tyto nesystémové zásahy státu do ekonomiky,” říká Kučera, který s Klausem nesouhlasí.


Agentura zachytává zhruba 50 procent investic, které plynou do české ekonomiky. Karel Kučera

„Dělají to všechny státy, včetně Spojených států amerických nebo Velké Británie. To jsou nám vzdálené státy, které mají obecně liberální přístup k politice a tyto pobídky přesto mají. Státní podpora nebo pobídky nejsou pokřivováním trhu, je to vidět i na tom, že mezi investičně nejzajímavější kraje patří Moravskoslezský a Ústecký, které se stát snaží svojí aktivní politikou podpořit,” podotýká ředitel CzechInvestu.

Nejsme Německo

Není pro prosperitu a ekonomickou kondici Česka spíše podporovat domácí kapitál? „Domácí kapitál je námi taky podporován. Český a německý kapitál jsou dva nejvíce investující subjekty v České republice. Německo teď asi o tři procenta vede,” odpovídá Kučera.

Podle něj je nutné si uvědomit, jak velká jsme ekonomika. „Nejsme ekonomika typu Německa, Česká republika má limty už jen díky velikosti. Jsme nejprůmyslovější země v Evropě, jsme velice otevřená a proexportní ekonomika. Možnosti čistě českého kapitálu zaprvé mají limity, zadruhé je zdravá konkurence kapitálu dobrá, protože podporuje inovace, soutěž a vede to k tomu, že mají Češi zajímavější práci,” vysvětluje ředitel vládní agentury CzechInvest.

Spustit audio