Česká aplikace Windy dobývá svět. Předpoví přeháňku i hurikán

4. srpen 2018

Zatímco čeští uživatelé často volí norskou aplikaci pro předpověď počasí, ve světě je velmi populární česká služba Windy. Z původní aplikace pro piloty a surfaře se během čtyř let vyvinula v komplexní předpovědní model, který dokonce využívají i krizová centra při hurikánech a velkých bouřích.

Čeští vývojáři mobilních aplikací patří mezi špičku. K úspěchu je potřeba nápad, technický talent i podnikatelský duch

Mobilní aplikace Záchranka pomáhá s rychlejší první pomocí. Má ji už víc než 420 000 lidí

Mobilní hry, navigace nebo třeba budíky – to je jen pár příkladů aplikací pro chytré telefony, které vytvořili čeští vývojáři. Kromě zábavy ovšem české mobilní aplikace svým uživatelům pomohou třeba také vyladit sportovní kondici, anebo dokonce zachránit život.

„Potřebuji vědět, jaká je síla větru, přeháňky, a taky sleduji letiště v okolí, jaká je jejich aktuální předpověď na 24 hodin. Aplikace Windy to má všechno v jednom,“ vysvětluje mi vedoucí pilotního výcviku letecké školy Blue Sky Aviation Martin Feifer důvody, proč při předletové přípravě kromě informací od Ředitelství letového provozu pravidelně používá i aplikaci Windy.

Kromě toho, že Windy uživatele informuje o podmínkách na zemi, umí předpovědět i to, jaké počasí je v konkrétní letové hladině. Letecká škola tuto schopnost aplikace využívá třeba při plánování výukových letů.

„Naše letadla jsou menší, do dvou tun. A když je silný vítr, s letadlem to hodně třese. Žák, který má nalétánu jednu nebo dvě hodiny, pak nepozná, jestli za to může on, nebo počasí. Let si vůbec neužije a ani z výukového hlediska to pro něj není přínos,“ dodává Martin Feifer.

Celý svět v kapse

Spojení Windy a létání není náhodné. V roce 2014 totiž vznikla jako webová stránka pro piloty kitů. A i aplikace zůstává věrná komunitě nadšenců do létání, surfování a podobných sportů.

Windy v základu bylo a stále je mapou větru. Na mapovém podkladu se ale dá zobrazit téměř cokoli – od teploty až po déšť nebo oblačnost.
Tomáš Zámečník

„Windy využívá několik meteorologických modelů a sestavuje z nich automatizovanou předpověď pro celý svět. Základním datovým zdrojem je model ECNWF, tedy evropský model, který je považovaný za nejlepší globální model na světě,“ říká ředitel a hlavní programátor Windy Tomáš Zámečník, který je sám pilot.

Windy jako jediná aplikace tento model kupuje a vytváří vizualizaci, která je volně k dispozici všem uživatelům po celém světě. Vedle toho česká aplikace využívá i globální americký model GFS a několik lokálních modelů pro vybrané oblasti.

Takovéto teploty předpovídá v Česku model aplikace Windy pro dobu, kdy se bude vysílat magazín Experiment.

Předpověď na míru

I díky těmto globálním modelům se Windy stala jednou z prvních aplikací, která velmi přesně předpovídá bouřky kdekoliv na světě. Často ji proto využívají třeba i záchranné složky při hurikánech.

Předpověď počasí z vesmíru. Výbuchy hvězd ochlazují Zemi a způsobují oblačnost, zjistili vědci

Supernova Remnant W49B

Výzkumníci z Technické univerzity v Dánsku zkoumali dopady výbuchů hvězd v dalekém vesmíru. Přišli na to, že kosmické paprsky vysílané při explozi v dalekém vesmíru mají měřitelný dopad na počasí na naší planetě.

„V roce 2015 při tajfunu na Tchaj-wanu použilo Windy v jeden den přes milion unikátních uživatelů. Loni při hurikánech Harvey a Irma v Americe jsme měli přes šest milionů unikátních uživatelů za den,“ vybírá některé z úspěchů aplikace Tomáš Zámečník.

Windy navíc na svém webovém rozhraní umožňuje vytvořit si vlastní aplikaci. V současnosti jich firma registruje na 1400. Využívají je jak třeba velké světové energetické společnosti, tak i nejrůznější paragliderské skupiny.

Například pro nejslavnější jachtařský závod Volvo Ocean Race jeden z uživatelů vytvořil trackovací aplikaci, pomocí níž bylo možné sledovat jednotlivé posádky a jejich trasu. Tato aplikace postavená na základě Windy se pak stala populárnější než oficiální aplikace závodu.

Chcete vědět, kde bude kdekoli na světě za tři dny během odpoledne s velkou pravděpodobností déšť nebo bouřka? Aplikace Windy vám to poví.
autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio