Češi vyvíjejí speciálního chatbota. Zlepší lidem náladu a pomůže s pamětí, slibují si od projektu

19. únor 2020

Čeští vývojáři připravili speciálního chatbota, který bude bojovat proti pocitům osamění a zlepší lidem paměť i náladu. Speciální dialogy a paměťové hry běží v systému vyvinutém na pražské ČVUT. Tým Alquist díky němu pravidelně získává vysoká hodnocení v prestižní soutěži Amazon Alexa Prize. 

Testovací prototyp vypadá jako 10centimetrová kartonová krychle s výrazným zeleným tlačítkem nahoře. „Zapneme tlačítko a konverzační umělá inteligence začne mluvit,“ ukazuje Petr Marek ze startupu PromethistAI.

„Jarmila“, jak se chatbot představil, je zatím vývojovou fází projektu. Jméno a výsledný vzhled v tuhle chvíli nehrají roli. Vývojáři pracují především na samotném systému. Připravovaný chatbot bude s uživateli komunikovat přes všechna on-line zařízení, která jsou vybavená mikrofonem a reproduktorem.

Virtuální terapeut

Čtěte také

Projekt by svým uživatelům měl připomínat kamaráda. Kamaráda velmi trpělivého, chytrého a stále pozitivně naladěného, vypočítává Sandra Tejnecká: „Dlouhodobou vizí je mít konverzační inteligenci, která bude uměl plnit roli virtuálního terapeuta.“

Rozhovor s člověkem, zvlášť se školeným, bude pravděpodobně vždy hodnotnější než rozprava s chytrým reproduktorem. Na druhou stranu populace v rozvinutých zemích stárne, a chatboti, kteří budou se svými uživateli procvičovat paměť a pomáhat jim bojovat s pocitem osamění, by mohli práci terapeutům podstatně ulehčit.

Vedení konverzace bude umět chatbot analyzovat a v případě podezření na zhoršování stavu uživatele – půjde třeba o deprese nebo o zhoršování kognitivního onemocnění – by lékaři dostali varování. To by mohlo pomoci zachytit u pacientů jejich nemoci v dřívějších fázích.

Snažíme se dialogy vyvíjet tak, aby navozovaly člověku dobrou náladu, aby se chtěl bavit a umět zlepšovat.
Sandra Tejnecká

Na rozdíl od už existujících aplikací bude připravovaný chatbot upravovat cvičení a úkoly tak, aby odpovídaly aktuálnímu stavu uživatele. 

Do konce roku na trhu?

Vyvíjený chatbot využívá unikátní algoritmy Alquist, což je studentský projekt ČVUT. Za sebou má několik úspěchů v americké soutěži Amazon Alexa Prize. Jde v ní o milion dolarů. Připadnou tomu, kdo zvládne naprogramovat chatbota, který zvládne konverzovat o čemkoliv.

Tým Alquist díky němu pravidelně získává vysoká hodnocení v prestižní soutěži Amazon Alexa Prize

„V soutěži, které jsme se účastnili, byla meta 20minutový rozhovor. My dokážeme rozhovor natáhnout na mnohem delší dobu. Na druhou stranu čeština je mnohem složitější jazyk než angličtina,“ upozorňuje Petr Marek.

V těchto dnech začínají první série testů zařízení. Komerční produkt by mohl být k dispozici do konce roku.

autoři: Petr Kološ , als
Spustit audio

Související