Češi vybojovali v simulovaném podzemním prostředí 3. místo

3. březen 2020

Český tým Robotika uspěl ve virtuální kategorii soutěže Subterranean Challenge DARPA. Ta simuluje podmínky zapříčiněné přírodní katastrofou nebo průmyslovou havárií.

Soutěž má několik kol i druhů úkolů, jedná se o úkoly ve virtuálním prostředí i reálném. Díky technologiím, které se zde testují, má dojít k vylepšení autonomních robotů nasazovaných při záchranných operacích. V tomto kole záchranářští roboti prohledávali v omezeném čase skutečné podzemí rozestavěné budovy jaderné elektrárny.

„Naším cílem bylo přenést projekci z virtuálního světa na reálné roboty. A to se podařilo, takže tým Robotika získal další speciální ocenění. Nemuseli jsme vlastně vůbec létat do Ameriky,“ usmívá se šéf 9členného týmu Martin Dlouhý. „V kategorii Virtual Track se stačí připojit z jakékoliv části světa a programujete čistě řízení robotů ve virtuálním světě, ve kterém se pohybují. Ten vám připraví organizátoři,“ popisuje.

V soutěži bojovaly špičkové týmy 

Vítězný tým soutěže organizátoři dotovali štědrou částkou a tvořili ho studenti nejlepších amerických univerzit nebo zástupci společnosti Boston Dynamics. Měl pro přípravu nesrovnatelně lepší podmínky, a pokud si ho odmyslíme, je český tým druhým nejlepším na světě. Domů si přivezl odměnu 150 tisíc dolarů. Úspěch v soutěži odborníky z ČVUT posouvá v další tvorbě funkčních autonomních robotů.

Vítězný tým Robotika

Tento tým se narozdíl od týmu ČVUT účastnil obou kategorií soutěže, v hlavní kategorii tohoto kola při pátrání v reálném objektu opuštěné elektrárny se ale kolovým robotům, které dodala Česká zemědělská univerzita (ČZU), příliš nevedlo. 

Krizové technologie pomůžou i v běžných situacích

Tuzemskému týmu totiž dodává techniku ČZU, konkrétně Katedra fyziky Technické fakulty. Jsou to právě její experti, kteří v této soutěži získávají zkušenosti pro vyvíjené „roboty polní“. „Roboti pro nás mají využití především jako průzkumníci,“ říká Jakub Lev z ČZU. „V této chvíli jsou to především roboti, kteří monitorují různé plodiny – pšenici a různé saláty, především na našich výzkumných plochách. Na nich tak můžeme monitorovat jejich růst a zdravotní stav. Do této oblasti se s těmi roboty pak chceme posunout,“ dodává. 

V příštím extrémně náročném kole Češi budou mířit vysoko

Vedoucí týmu Robotika Martin Dlouhý vpravo

Základem pohybu na polích je autonomní jízda v terénu a to je schopnost, která je v soutěži DARPA Subterranean Challenge nejdůležitější. V dalším kole, které proběhne v srpnu a bude kombinovat nejtěžší výzvy předchozích kol, by tým Robotika rád bodoval i v hlavní kategorii. Účastní se jí deset družstev z celého světa. „Chceme vylepšit navigaci tak, aby se nám nestávalo, že robot pojede tam, kde už byl. Robot musí prozkoumávat prostor opravdu velmi efektivně. Myslíme si, že jsme identifikovali body, které když zlepšíme, máme velkou šanci se posunout alespoň do první poloviny vítězných týmů,“ odhaduje Jakub Lev.

Ocenění ze soutěže Subterranean Challenge DARPA Virtual Track

Motivace uspět je pro vědce obrovská. A nejde jen o prestiž. Ve finále soutěže se bojuje dokonce o dva miliony dolarů, což v přepočtu na koruny vychází skoro na 46 milionů. Tím se soutěž DARPA, kterou přes ministerstvo obrany organizuje přímo americká vláda, stává nejštědřeji dotovanou robotickou soutěží světa. Hned dvěma týmy v soutěži se vedle Česka nemůže pochlubit žádná jiná evropská země. S účastí navíc pochopitelně souvisí i další příležitosti, a to jak vědecké, tak komerční.

autoři: Petr Kološ , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka