Češi uvařili nejvíce piva v historii. Export českého piva do Evropy i Asie roste

25. duben 2017

Exportu českého piva se daří. Meziročně vzrostl zhruba o pět procent, a to hlavně díky vývozu mimo Evropskou unii, například do Ruska nebo Spojených států. V Česku se i díky tomu uvařilo nejvíce piva v historii – 20,5 milionu hektolitrů. Stále více se na výrobě podílejí také minipivovary, kterých je v Česku už zhruba 350.

Čechy s výrazným náskokem drží v čele světového žebříčku konzumace piva 143 vypitých litrů na hlavu. „Zaprvé se zastavil propad na domácím trhu. Domácí trh vzrostl zhruba o 200 tisíc hektolitrů. A export vzrostl na 4,4 milionu hektolitrů, to je vůbec nejvíc v historii. Největší podíl exportu činí klasické ležáky, to znamená jedenáctiprocentní a dvanáctiprocentní piva,” říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.


Více piva z Prazdroje se prodalo zejména na evropských trzích, jako například v Německu, Slovensku a Maďarsku, ale výrazně Prazdroj rostl také na asijských trzích.Jitka Němečková

Loňským výsledkům spotřeby piva na tuzemském trhu podle Šámala pomohlo také oživení cestovního ruchu. V roce 2016 do České republiky přijelo o 2 200 000 turistů více než v roce předcházejícím, přičemž turisté u nás loni vypili přibližně 800 tisíc hektolitrů piva.

Propad pivních mixů

Plzeňský Prazdroj, který je největším výrobcem piva v Česku, zvýšil v roce 2016 celkový objem prodeje svých značek v zahraničí o deset procent. „Více piva z Prazdroje se prodalo zejména na evropských trzích, jako například v Německu, Slovensku a Maďarsku, ale výrazně Prazdroj rostl také na asijských trzích,” popisuje mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Na domácím trhu stále klesá podíl točeného piva vypitého v restauracích, naopak obliba baleného piva prodávaného v obchodech roste, podíl je dnes 39 k 61 procentům. Výrazný propad se týká produkce pivních mixů neboli směsi piva a limonády s ovocnou příchutí. Oproti rekordnímu roku 2012 byla loni téměř poloviční.

„U nás jsou pijáci konzervativní. To znamená, jak se ta bublina nafoukla, tak praskla. A ten podíl se stále snižuje. V současné době je něco málo přes 200 tisíc hektolitrů a nemyslím si, že by do budoucna nějak výrazně vzrostl,” tvrdí František Šámal.

Varna plzeňského pivovaru

Více plechu a pet lahví

Naopak pětinový nárůst zaznamenala meziročně výroba nealkoholického piva. „V nealko pivu je velký potenciál. Pomalinku roste zájem o nealkoholická piva a určitě se jim budeme v budoucnu ještě víc věnovat,” říká mluvčí pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek.

Co se týká spotřeby piva podle obalů, berou Češi do ruky stále častěji plechovky, meziroční nárůst je 12 procent. Pivo se pije více i z PET lahví, obalům ale stále vévodí klasické pivní lahve. Naopak piva v sudech se prodává stále méně.

Vedle velkých pivovarských společností a pivovarů dnes v Česku funguje také zhruba 350 minipivovarů, které se zaměřují především na prodej točeného piva. To je dražší než lahvové a tedy i výnosnější. Podíl minipivovarů na objemu výroby se aktuálně pohybuje kolem 1,5 procenta.

Spustit audio