Češi stále řeší, zda je Bělobrádkova návštěva oficiální, říká šéf sudetských Němců Posselt

4. červenec 2017

Sudetoněmecké sněmy v Norimberku a Augsburgu mají v Česku vždy silnou odezvu. Dříve hlavně kvůli tomu, co se na sněmech říkalo, v poslední době vzbuzují tuzemský zájem zejména čeští hosté. „Jsem Evropan, pro mě existuje evropská občanská společnost,” říká bývalý europoslanec za bavorskou CSU, člen jejího předsednictva a šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt, který je hostem Interview Plus.

Loni sněm navštívil ministr kultury Daniel Herman jako historicky první zástupce české vlády, letos vicepremiér Pavel Bělobrádek. Posselt vidí mezi oběma roky rozdíl.

Když plavu, jsem taky politik


Mě osobně se také lidé ptají, jestli to dělám jako evropský politik, člen strany CSU, jako mluvčí sudetských Němců. Ale já jsem vším tím. Bernd Posselt

„Loni jsme dostali dopis od premiéra Sobotky a bavorského předsedy vlády Seehofera, že česká vláda posílá Daniela Hermana jako svého zástupce. Byl tedy oficiálním zástupcem české vlády, zatímco letos zdůraznili jak Daniel Herman, tak Pavel Bělobrádek, a to řekl ostatně i ministr Zaorálek, že na sudetoněmecký sněm přicházejí v první řadě jako křesťanští demokraté,” říká.

Změna podle něj souvisí s nadcházejícími volbami. „Na druhou stranu považuji za správné, co řekl Bělobrádek. Řekl, že když si hraje se svými dětmi, tak je také vicepremiér. Mě osobně se také lidé ptají, jestli to dělám jako evropský politik, člen strany CSU, jako mluvčí sudetských Němců. Ale já jsem vším tím. A když plavu, tak plavu jako šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení a evropský politik,” tvrdí Posselt.

Mělo by to být normální

„Čím dál více jsme vnímáni jako partner, ale tomu předcházel dlouhý vývoj. Podívejte, já jsem už od roku 1998 v Německo-českém diskusním fóru, které oficiálně ustavily obě vlády. Tam zastupuji krajanské sdružení. Tam jsem byl vždycky vnímán a přijímán jako partner prakticky všemi stranami,” říká bývalý europoslanec, který opět oceňuje slova Pavela Bělobrádka.

„Souhlasím s Pavlem Bělobrádkem, který řekl velmi správně a chytře, že by to mělo být normální. Řekl, že přijel za krajany, za sousedy, na návštěvu a že by to mělo být normální a že by to nemělo budit žádné pozdvižení. Tak to řekl. Ale tam bohužel ještě nejsme.”

Tiisková konference KDU-ČSL, Daniel Herman

Spojovat, ne rozdělovat

V souvislosti s debatami o oficiálních návštěvách české vlády mluví Bernd Posselt o českém specifiku, které pochází až z dob Habsburské monarchie. Neustále prý přemýšlíme o tom, co je oficiální a co není.

„Já jsem Evropan, pro mě existuje evropská občanská společnost. V rámci této společnosti a její domácí politky – už je třeba mluvit o evropské domácí politice – je normální, že lidé mezi sebou mluví, i když třeba nejsou sousedy nebo krajany,” myslí si host.

„Tahle neustálá diskuse o tom, jestli je to oficiální, nebo není, a kdo přichází v jaké funkci… Když má jet třeba německý ministr do Francie a tam pronést projev, myslíte si, že se ptá vlády? Ne, ptá se sekretářky, zda má čas. Víte, je to stále citlivé. Musíme zvažovat každý krok. Nesmíme nic zničit nebo udělat něco špatně, protože naším cílem je lidi spojovat, a ne rozdělovat,” říká Posselt.


Daniel Herman byl už dříve častokrát na sudetoněmeckých sněmech. Pak se stal ministrem a najednou k nám nemohl jezdit.Bernd Posselt

Hermanův projev

Když loni na sněm přijel ministr Daniel Herman, šlo podle hosta o ohromně silné politické stanovisko. „Daniel Herman byl už dříve častokrát na sudetoněmeckých sněmech. Pak se stal ministrem a najednou k nám nemohl jezdit. To podle nás nebylo normální,” říká.

„Rok nato přijel jako ministr, a to v pověření – to chci zdůraznit – v pověření vlády. A pronesl projev, který pozitivně ovlivnil atmosféru mezi sudetskými Němci, i mezi těmi, kteří jsou vůči mému sbližovacímu a usmiřovacímu kurzu skeptičtí,” hodnotí Bernd Posselt.

Co návštěvy členů české vlády znamenají pro krajanské sdružení? Bude z nich tradice? Proč nemají němečtí nacionalisté takový ohlas jako ti čeští? Poslechněte si celé Interview Plus se šéfem Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndem Posseltem.
autor: Pavel Polák
Spustit audio