Češi si připlatí za elektřinu. Její cena na burze se výrazně zvyšuje

4. červenec 2018

Cena elektřiny na burze roste z několika důvodů. Jedním z nich je podle tajemníka Sdružení velkých spotřebitelů energie Karla Šimečky vysoká poptávka vlivem pokračující hospodářské konjunktury.

„Výrobní kapacity průmyslu jsou vytížené naplno, investice do výroby rostou rychleji než je výroba elektřiny,“ říká s tím, že také rostou ceny uhlí i plynu.

A kdy by mohli výrazné zdražení poznat přímo spotřebitelé na svých fakturách? Podle Šimečka už od ledna roku 2019 – bude záležet, kterého obchodníka si vyberou, růst ceny elektřiny také ovlivní růst regulačních poplatků.

„Odhadnout ten nárůst je těžké, bude to asi přes 10 eur,“ odhaduje Šimeček.

Ceny rostou o čtyři procenta

Zatímco ještě loni se elektřina na Pražské energetické burze obchodovala zhruba za 750 korun za megawatthodinu, na začátku tohoto týdne už cena vystoupala asi na 12 set.

Pokud jde o ceny pro spotřebitele, tak Energetický regulační úřad umožnil letos zvýšit ceny elektřiny i plynu. ČEZ zdražil od června, E.ON už od začátku roku. Připlatí si i zákazníci Pražské energetiky.

„V průměru ceny rostou o 4 procenta. Záleží na nastavení konkrétní smlouvy a fixaci cen,“ připomíná redaktor Martin Karlík.

autoři: Martin Karlík , Jiří Chum , prh
Spustit audio