Češi se snaží pěstovat rostliny v poušti – bez použití umělých hnojiv

4. říjen 2018

Odborníci z Českého vysokého učení technického se už teď pilně připravují na výstavu EXPO 2020 v Dubaji. Chystají se tam v extrémních podmínkách pěstovat rostliny bez chemie.

Do přirozeného růstu chtějí vědci zasahovat jen výhradně organickými vstupy. Jedním z nich je hnojení speciální řasou a druhým použití kompostového čaje. 

O kompostový čaj se postarají žížaly ve vermikompostéru, kde zpracovávají biologické zbytky (např. odpad z kuchyně).

„Vyrábíme suspenzi takové speciální řasy – na povrchu svých buněk vytváří polysacharid, který zachycuje živiny z vody,“ vysvětluje Miroslav Vosátka z Botanického ústavu Akademie věd a dodává, že lze tuto řasu použít třeba i k čištění odpadních vod. 

Vědci chtějí v českém pavilonu ukázat, že i v extrémních podmínkách lze pěstovat rostliny bez použití umělých hnojiv.

Řasový fotobioreaktor

„Jsou pracoviště, kde se dělá čištění vody nebo zachycování živin pomocí řas a podpovrchová závlaha také není nová záležitost. Ale integrace a propojení všech těchto komponentů ve spojení s produkcí vody v poušti je originální,“ popisuje Miroslav Vosátka.

Pro návštěvníky jsou nyní připravovány časosběrné dokumenty, které mapují, co se děje pod zemí nebo s rozkládajícím se kompostem. Obavy mají prý výzkumníci zatím jen z jemného dubajského písku, který by mohl ucpávat kapkovou závlahu.

autoři: Filip Rambousek , marz
Spustit audio

Související