Češi rádi pomáhají. Penězi i volným časem, říká ředitel organizace ADRA ČR

14. listopad 2018

Češi pomáhají. A nezáleží prý na věku. V rozhovoru s Janem Pokorným to říká ředitel organizace ADRA ČR Radomír Špinka. „Někteří mladí lidé si dobrovolnictví píšou i do životopisu,“ dodává.

Pomoc druhým může mít mnoho podob. Zatímco někteří věnují na dobročinné účely peníze, jiní věnují raději svůj čas. A jak zdůrazňuje Radomír Špinka, i ten je v dobrovolnickém sektoru nedostatkovým zbožím.

Osobní růst i příjemný benefit. K dobrovolnictví se hlásí lidé každého věku

Dobrovolníci uklízeli břehy řeky Sázavy

Dobrovolnictví se v nějaké formě věnují skoro dva miliony Čechů a Češek nad 14 let. Uvádí to vládní dokument o politice státu vůči neziskovým organizacím. Lidé bez nároku na finanční odměnu pomáhají v sociálních službách i v divadlech. Bez jejich přispění by se neobešly ani velké kulturní akce.

„Máme také programy, které se věnují dobrovolnictví. Věnovaný čas je neméně důležitým, jsme za tyto lidi rádi,“ říká.

Zůstat v místě původu

Smysl humanitární pomoci často může být i v tom pomoct lidem zůstat v místě jejich původu nebo v nejbližším okolí. Alespoň podle Radomíra Špinky.

„Někteří lidé jsou v zemích, kde vyrostli, v ohrožení. Ať už kvůli přírodním katastrofám nebo kvůli válečným konfliktům. Dlouhodobě tam nemohou žít a hledají místo, kam by odešli. Takových lidí jsem potkal spoustu, naposledy například v Jižním Súdánu,“ popisuje.

„Pro tyto lidi je samozřejmě důležité, aby byli blízko místa, odkud pocházejí. Mají tam vazby, pozemky, rodiny… Důležité je pomoct lidem přežít období, kdy se v jejich zemi žít nedá.“

Unikátní dobrovolnický projekt letos (už podruhé) připravil také Český rozhlas. Jmenuje se Ježíškova vnoučata a zaměřil se na ty nejpotřebnější: osamělé seniory. Podívejte se na web projektu a vyberte si, komu uděláte radost!

autoři: Jan Pokorný , als