Češi jsou v terénním triatlonu výborní. Jeho popularita u nás roste, tvrdí mistryně Evropy Dubcová

Hostem sportovní talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou je dvojnásobná mistryně Evropy v terénním triatlonu Jana Dubcová. Jak se k tomuto sportu dostala? Jak jsou v terénním triatlonu rozděleny kategorie závodníků? Kolik terénních triatlonistů je v Česku? A jak se připravuje na mistrovství světa na Havaji Poslechněte si celý rozhovor!

Jaké jsou rozdíly mezi terénním a silničním triatlonem?

Jezdíme na terénním kole, ne silničním. To je asi největší rozdíl. Je to i gros terénního triatlonu. Na rozdíl od klasického, olympijského triatlonu je cyklistika mnohem náročnější, protože sportovec nemá možnost jízdy v háku. Cyklistika se odehrává v přírodě a tam se nenabízí jezdit za někým a využívat vzdušného tunelu. Triatleti jezdí většinou pohromadě, ale je to vlastně z toho důvodu, aby udrželi tempo. Cyklistika je v tomto poctivá, protože si každý musí vyjet to své. 

Čtěte také

A běh je specifický čím?

Už v depu si triatlet bere odlišnou obuv od silniční. Zatímco silniční triatlonisté odbíhají v klasických silničních botách na běhání, tak triatlet potřebuje nějaké trailové nebo crossové, které jsou tomu uzpůsobeny. Běh bývá náročnější. Organizátoři se nebojí využít terénu do puntíku. Je to ale zábavnější, protože člověk nemá možnost přemýšlet nad něčím jiným. Koncentruje se jen na překonávání překážek.

Jak je na tom v Česku tvá konkurence? Já u nás hodně terénních triatlonistů?

Řekla bych, že jelikož je ten sport poměrně mladý, tak se triatlonisté k tomu terénnímu triatlonu dostávají. Trend je v současné době takový, že lidé se snaží být víc v přírodě a popularita terénního triatlonu roste. Hodně lidí se mě na to i ptá.

Co se týče pole konkurence, tak u nás je spousta výborných triatlonistů obecně. V terénním prostředí je tomu také tak. Potvrdilo se na to na obou mistrovstvích Evropy, kde první příčky obsadili čeští závodníci. Češi umí vystrčit růžky i v terénním triatlonu.

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související