Češi jezdí darovat krevní plazmu do Rakouska

6. říjen 2014

Někteří obyvatelé jižní části Vysočiny a Znojemska prodávají krevní plazmu do Rakouska. Do odběrových center za hranicemi jezdí i třikrát během čtrnácti dnů. Podle řady našich odborníků však častými odběry ohrožují své zdraví. Pro obyvatele hospodářsky slabého regionu je to ale nový způsob přivýdělku. Za jeden odběr si inkasují dvacet eur a další desítky eur dostanou jako bonusy.

Lidé se domlouvají nejčastěji přes facebook, kde vytváří skupiny a jezdí prodávat krevní plazmu hromadně. Za prvé ušetří za benzín a hlavně - pokaždé, když s sebou vezmou i někoho nového, inkasují za to při jeho pátém odběru třicet eur.

Další bonusy jsou věrnostní. K běžným dvaceti eurům za odběr plazmy vám připlatí dvacet při dvacátém odběru, třicet při třicátém a tak dále. Plazma se smí darovat až padesátkrát do roka a pauza mezi odběry může být v některých případech jen sedmdesát dva hodin, tedy tři dny.

Počty lidí, kteří jezdí darovat plazmu do Rakouska, jsou překvapivě vysoké, např. jen z Moravsko-Budějovicka takto jezdí desítky až stovky lidí. Často jsou to studenti a také lidé ze sociálně slabších vrstev, kteří si takto přilepšují k podpoře.

To, že se na klinice v Rakousku zaměřují na českou klientelu, je zřejmé už z jejich dvoujazyčného profilu. V češtině jsou i webové stránky a na klinice dokonce pracuje ve velké míře český personál.

Kořeny této praxe můžeme nalézt asi před šesti lety na Znojemsku. Z počátku se jednalo o jednotlivce. Dnes lze dárce najít až na okraji Vysočiny.

Obchodování s krevní plazmou se v Rakousku výrazně liší od české praxe. V Česku zákon dovoluje plazmu darovat maximálně jednou za čtrnáct dní, a to i navzdory tomu, že plazma se dokáže v těle obnovit do čtyřiceti osmi hodin.

Přístroj oddělující krevní plazmu

Většina českých lékařů a hematologů se domnívá, že zákon je u nás nastavený správně. Má totiž chránit především zdraví dárce, protože plazma hraje v organizmu velmi důležitou roli zejména z hlediska imunity. Vedle otázky zdravotních rizik tu navíc vyvstává ještě i otázka morální a etická.

Rakouské odběrové centrum společnosti Europlasma, ovšem přesné počty českých dárců odmítlo vydat a skrze email informovalo o tom, že jejich praxe je zdraví neškodná, jak dle nich dokazuje dlouholetá praxe, která je neposkvrněná zdravotními problémy milionů dárců.

autoři: Michal Malý , Jan Blažek
Spustit audio