Češi chtějí dobýt svět s učebnicí fyziky, sázejí na rozšířenou realitu

8. červenec 2020

Zatraktivnit výuku fyziky pomocí rozšířené reality se snaží platforma Vividbooks. Start-up už se představil i na nejvýznamnějším světovém veletrhu technologií v Las Vegas.

Je to vlastně kombinace mezi rozšířenou realitou v tabletu nebo telefonu a papírem a tužkou, vysvětluje autor projektu Vít Škop. Systém je totiž vymyšlený tak, aby žáci na papír překreslili to, co si z animace zapamatovali. Novým věcem se učí prostřednictvím vlastní interpretace a následných doplňujících otázek na pracovních listech.

Výukový program je zatím dostupný jen pro školy, které disponují tablety. Aby se k nové virtuální učebnici dostal co nejširší okruh vzdělávacích institucí, pracují teď tvůrci na variantě pro interaktivní tabule nebo počítačové učebny.

Světový projekt

Platforma Vividbooks zatím představila učebnici fyziky FyzikAR 7. Určena je primárně pro žáky sedmých tříd základních škol.

Autoři projektu učebnici zkouší třeba na bubenečské Základní škole Antonína Čermáka nebo ve Velké Británii. Ohlasy od žáků jsou pozitivní a autor nápadu Škop, který projekt vytvořil jako diplomovou práci na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v oboru grafického designu a nových médií.

Škop věří, že nový systém výuky pomůže děti nadchnout i pro obtížnější technické předměty. Velmi náročným dalším krokem bude dostat produkt mezi děti ve světě. „Já ale věřím, že se nám to s tím úžasným týmem povede,“ dodává.

autoři: Petr Kološ , marz
Spustit audio

Související