Červený Kostelec schválil svůj rozpočet na příští rok. Schodek je 44 milionů korun

7. prosinec 2018

Město Červený Kostelec bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem zhruba 210 milionů korun. Výdaje jsou přitom o 44 milionů korun vyšší než příjmy. Rozdíl radnice vyrovná úsporami z minulých let. 

Červený Kostelec chce stavět nový domov pro seniory za zhruba 60 milionů korun

Senior

V Královehradeckém kraji je nedostatek domovů pro seniory. Podle Krajského úřadu se navíc situace zhoršuje a za osm let bude potřeba o tisíc lůžek víc, než doposud. Síť sociálních služeb by se měla postupně rozšiřovat a to především v menších městech, Domov pro seniory by tak mohl vyrůst například v Červeném Kostelci na Náchodsku.

„Schodkový rozpočet máme protože jsme v minulých letech uspořili nějaké finanční prostředky a už jsme věděli, že nás budou čekat velké investiční akce. V tom příštím roce i v tom dalším je to rekonstrukce ulice Jiráskova. Dá se říci, že jsme si našetřili, abychom mohli tento významnou projekt realizovat," vysvětluje starosta Červeného Kostelce Rostislav Petrák z TOP 09.

Současně popisuje zmiňovanou největší investiční akci města pro rok 2019.
„Rekonstrukce ulice Jiráskova proběhne v délce 2,6 kilometrů. Už v loňském roce nás vedení Královéhradeckého kraje oslovilo, jestli bychom se nechtěli přidat k jejich investiční akci, kdy budou rekonstruovat vozovku. Což jsme samozřejmě využili. Takže se přidáváme s chodníky, veřejným osvětlením a další infrastrukturou, která je v té ulici zapotřebí."

Opravy ulice Jiráskova potrvají dva roky a budou stát 70 milionů

V první etapě rekonstrukce ulice Jiráskova v Červeném Kostelci, která proběhne v příštím roce, město investuje zhruba 40 milionů korun.

Podrobnosti dodává vedoucí Odboru rozvoje města Jiří Prouza.
„Začít by se mělo v červnu. V první části se jedná hlavně o rekonstrukci vodovodu a kanalizace. A v dalším roce 2020 by se mělo pokračovat druhou etapou od jara do podzimu. A to by mělo být rozděleno na dva úseky."

Mezi další významné investice města Červený Kostelec v roce 2019 patří modernizace malého sálu divadla za zhruba 8 milionů. Úpravy měly začít už letos, nenašla se ale firma, která by je provedla.
„Proto jsme vypsali druhé kolo výběrového řízení, kde jsme prodloužili termín dodání stavby. A rozdělili jsme to na dva úseky, tedy na stavební část a potom na řemesla, to znamená vybavení interiéru a další věci. A počítáme se tím, že se některá ze stavebních firem přihlásí."

Červený Kostelec

Nový rozpočet města někteří zastupitelé kritizují. Při jeho schvalování se jich 7 zdrželo hlasování. Mezi nimi Richard Bergman zvolený za sdružení Pro rozvoj města.
„V tomto rozpočtu mi zásadně vadí nevyváženost projektů vůči realizovaným akcím. Máme připraveny projekty za 8 milionů a 150 tisíc korun, k tomu převádíme z loňského roku 43 milionů, to nemůžeme proinvestovat do 10 let. Takže to mi vadí, že ty projekty budou zastaralé a my budeme znovu vynakládat peníze na renovaci těch projektů."

Schodkový rozpočet měst není výjimkou. V minulých dnech ho schválili například zastupitelé také Dvora Králové nad Labem.

Spustit audio

Související