Certifikáty o očkování budou stále platné při cestování, zní z ministerstva den před koncem kontrol

9. únor 2022

Od čtvrtka 10. února se restaurace, hotely a služby otevřou i pro občany bez očkování proti koronaviru nebo potvrzení o prodělaném onemocnění či bez negativního testu. Skončí totiž povinnost provozovatelů to kontrolovat. Rozhodnout o konci opatření má na středečním jednání vláda. „Nejedná se ale o rušení certifikátů – ty jsou nadále platné třeba pro cestování do zahraničí,“ upozorňuje náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

A dál doporučuje nechat se proti nákaze koronavirem očkovat: „Je to základní nástroj pro zvládání pandemie – umožňuje vám vystavit se viru bez rizika následných zdravotních problémů.“

Pavlovic věří, že zvýšený zájem by mohl být o proteinovou vakcínu Novavax, a to zejména u lidí, kteří mají nedůvěru k mRNA vakcínám.

Doufám, že stávající rozvolnění jsou udělána na základě dobrých statistických a matematických úvah.
Jiří Černý, virolog

Podle virologa z České zemědělské univerzity Jiřího Černého čas na uvolňování některých opatření skutečně nazrál. Restrikce by ale nerušil všechny.

„Doufám, že stávající rozvolnění jsou udělána na základě dobrých statistických a matematických úvah o tom, co ty jednotlivé kroky znamenají, co nám přinesou a jaké zvýšení rizika budou znamenat.“

Hosty byli:
Zuzana Machálková, redaktorka, Český rozhlas
Josef Pavlovic, Piráti, náměstek ministra zdravotnictví
Jiří Černý, virolog, Česká zemědělská univerzita
Viktor Mravčík, ředitel výzkumu a vzdělávání, Společnost Podané ruce o.p.s.

Pokud jde o definitivní odložení respirátorů, v této sezóně to Černý ještě neočekává. „Ve vnitřních prostorách, kde se stýká větší množství lidí, to asi zůstane ještě dlouho. Venku by to ale mohlo být poměrně brzy,“ uvažuje.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Jana Burdy.

autoři: Jan Burda , marz
Spustit audio

Související