Černochová: Chybí nám omluva ze strany Ruska. Pro začátek nových vztahů by měla jasně zaznít

1. červen 2021

Pondělním odletem ruského speciálu se završil odchod více než šesti desítek pracovníků ruské ambasády a jejich rodin. Výsledkem je paritní zastoupení na ruské ambasádě v Praze a české v Moskvě. Poslankyně Jana Černochová (ODS) je ráda, že se odjezdu podařilo dosáhnout. „Chybí nám ale omluva ze strany Ruské federace. Ta by pro začátek nových diplomatických vztahů měla jasně zaznít,“ tvrdí.

Omluva za podobné útoky bohužel nepatří k bontonu Ruské federace, dodává občanská demokratka a předsedkyně výboru pro obranu.

Čtěte také

Černochová také připomíná v souvislosti s vrbětickou kauzou často skloňované jméno Sergeje Skripala a události v britském Salisbury. „Myslím, že Britové měli dostatek důkazů, které nezpochybňovala ani královna a premiér, když použiju analogii s námi, a přece se Ruská federace za útok neomluvila,“ připomíná.

Co se týká označení České republiky jako státu, který neprovádí přátelské kroky vůči Rusku, jde podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka o závažnou věc, kterou nelze přehlížet. Usednout k jednacímu stolu a začít s Ruskem debatovat politické otázky je v tuto chvíli nereálné, domnívá se.

„Nelze se tvářit, jako by se nic nestalo – že byznys jede dál a Česko se tím nemusí nijak zabývat. Tak to prostě není. Ruská strana musí to označení vypustit.“

Nelze se tvářit, jako by se nic nestalo – že byznys jede dál a Česko se tím nemusí nijak zabývat.
Rudolf Jindrák

Jindrák přitom nevylučuje, že na seznamu zemí „neprovádějících přátelské kroky“ se vedle České republiky a USA v budoucnu objeví i další státy. „Protože ta ruská politika je v současné době vůči některým zemím velmi asertivní.“

Romancov: Rusové si myslí, že jsou v právu

Český ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek už vyzval Rusko ke zrušení zmíněného seznamu. A politický geograf Michael Romancov z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Metropolitní univerzity Praha připomíná reakci mluvčí ruské diplomacie Mariji Zacharovové:

Hosty byli:
Ivana Milenkovičová, zpravodajka v Rusku, Český rozhlas
Rudolf Jindrák, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky
Jana Černochová, ODS, poslankyně a předsedkyně výboru pro obranu
Michael Romancov, politický geograf a publicista, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy a Metropolitní univerzita Praha

„Prohlásila, že vyhošťování ruských diplomatů z České republiky kvůli naší letité neschopnosti vyšetřovat vlastní incidenty je v rozporu s Vídeňskou úmluvou.“

Vídeňská úmluva, která upravuje diplomatické vztahy a mise, naopak podle Zacharovové nezakazuje nazývat věci pravými jmény, upozornila směrem k seznamu „ne přátelských“ zemí. Rusové jsou zkrátka přesvědčení, že jsou v právu, uzavírá Romancov.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související