Černobyl nás neohrozil. „Ochránila nás vzdálenost,“ ujistila Dana Drábová

20. červen 2019

Dana Drábová je jaderná fyzička a tak Blízká setkání s Terezou Kostkovou nešlo začít jinak, než Černobylem. Tím skutečným i novým seriálem.

„Na Černobyl, jako na každou velkou událost, se nabaluje spousta mytologie. Třeba kyselý déšť s ním nemá nic společného. Kdybychom mluvili o Černobylu, mluvili bychom o radioaktivním dešti. Jasně, doputovaly sem kontaminované vzdušné masy, jak se u nás jaderňáků říká, ale ochránila nás vzdálenost,“ ujistila Terezu Kostkovou v Blízkých setkáních.

Dana Drábová

Vědkyni zaujal i nový seriál na HBO o jaderné katastrofě. „Ze začátku jsem si říkala: Kdo ví, co to bude za hrůzu. Ale od prvního dílu jsem se omlouvala. Je to tak dobře a nesenzačně udělané, že jsem z toho nadšená. A používám málokdy tohle slovo!“

Dana Drábová byla v Černobylu služebně mockrát a připouští, že dnes je z něj turistická atrakce. „Ta zóna je hojně navštěvovaná a seriál vzbudil takový zájem, že je tam dokonce přetlak. Určitě bych se tam nebála jet, ale užijete si to víc, až ta móda opadne,“ radila Dana Drábová v Blízkých setkáních Tereze Kostkové

Je posedlá profesí? Kdy a proč si ji vybrala? Proč se Japonsko po Fukušimě k jádru vrací? Jaký je její názor na obnovitelné zdroje? Sleduje StarDance?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související