Ceny potravin neklesají i kvůli konkurenčnímu boji. Kdo udrží ceny výš, déle vydělává, říká analytik

19. duben 2023

Inflace začala klesat, ale ceny potravin – až na výjimky – neklesají. Pomohou snížit ceny jídla kontroly u obchodníků? Agrární analytik Petr Havel vysvětluje, že celý řetězec produkce potravin podléhá mnoha vlivům a jednoznačného viníka určit nelze. Martin Štěpánek z ministerstva zemědělství spoléhá na tvrdá data a výsledky šetření antimonopolního úřadu.

„Kontroly potravin primárně ke snižování cen nevedou. Jsou psychologickým tlakem na celkový řetězec, ale základní faktory jsou úplně jinde,“ uvádí v Pro a proti agrární analytik Petr Havel.

Čtěte také

Ředitel potravinářského odboru na ministerstvu zemědělství Martin Štěpánek věří, že kontroly jsou jedním z opatření, která mohou přispět ke snižování cen potravin. „Takže za nás určitě nějaký efekt mají.“

„Naše pracovní skupina usiluje o to, aby se o cenách diskutovalo ve veřejném prostoru. Chceme informovat spotřebitele o tvrdých datech, chceme vytvářet tlak na subjekty, které ovlivňují a stanovují konečné ceny,“ dodává Štěpánek.

Poklesy cen brzdí buď podmínky smluv, nebo staré zásoby, které je třeba doprodat.
Petr Havel

Kontroly probíhají běžně a není jich málo, kolem 40 tisíc ročně, upozorňuje Havel. „Stabilizace a někdy i pokles cen potravin je dán zejména tím, že se snižují náklady. Všichni vidí, že klesají ceny energií, pohonných hmot i zemědělských surovin. Vývoj cen potravin není věcí komisí, ale vnějších faktorů, vývoje nákladů.“

Petr Havel

„Ceny obilí klesají už tři čtvrtě roku a spotřebitel se ptá, proč se to neprojevilo v cenách základních pekárenských produktů,“ pokračuje analytik. „Poklesy cen brzdí buď podmínky smluv, nebo staré zásoby, které je třeba doprodat. Také hraje roli konkurenční boj. Kdo udrží ceny výš, déle vydělává. A to platí pro všechny články výrobního řetězce,“ odhaduje analytik.

Ministerstvo otevřelo téma zdražení cukru v obchodech. Začalo se medializovat a v průběhu čtyř týdnů cena klesla o několik korun.
Martin Štěpánek

Štěpánek připomíná, že ministerstvo otevřelo téma zdražení cukru v obchodech. „Začalo se medializovat a v průběhu čtyř týdnů cena klesla o několik korun. To samé se stalo u vajec a dalším tématem naší skupiny budou mimo jiné obiloviny. Kdo ale stojí za zdražením, je v šetření antimonopolního úřadu a očekáváme, že v květnu dostaneme odpovědi.“

Martin Štěpánek

Podle Havla není korektní ukazovat na žádný z článků, který by mohl zvyšovat ceny. „Situace v potravinářství je velmi složitá. Každý komodita je jiná, někdy vydělá víc zemědělec, někdy potravinář, někdy obchodník. Nákladovost komodit se mění v čase, takže odmítám tezi, že za vše může jen někdo. Je to v různých skupinách potravin a v různém čase různé.“

„Navíc když někdo nemorálně nadměrně navyšuje ceny, tak to není porušení zákona, je to buď jeho riziko, nebo marketing. A rozklíčovat tuto skupinu nákladů ve statisících položkách jednotlivých potravin u tisíců podnikatelských subjektů nelze. Je naivní představa, že se dostanete k tomu, že budeme přesně vědět, kdo za to může,“ hodnotí možnosti určit hlavního původce vysokých cen potravin Petr Havel.

Čtěte také

Úředník souhlasí, že příspěvek ke konečné ceně potravin má každý článek řetězce. „Ale z oficiálních dat Českého statistického úřadu lze vyčíst jednoduchý závěr, jaké jsou marže, jaké jsou rozdíly cen mezi zemědělskými producenty a spotřebitelskými cenami.“

„A když tam vidíte položky jako eidam, kde je 120procentní marže, u vajec 53procentní, u vepřové kýty 60procentní, tak je zřejmé a může si každý dovodit, kde cítíme, že polštář pro manipulaci s cenami je. Viz cukr, který po mediální prezentaci zlevnil, došlo stejně i ke zlevnění másla. Teď čekáme na výstupy antimonopolního úřadu, který toto umí šetřit,“ shrnuje Martin Štěpánek.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci

Související