Centrální banka oslabovala korunu už za první republiky. „Navazujeme na Engliše s Rašínem,“ říká viceguvernér ČNB Hampl

28. říjen 2016

Dnes si připomínáme výročí vzniku Československa. Šlo nejen o významný politický úspěch, ale i o obrovskou ekonomickou výzvu. Výsledky ekonomické přeměny nového státu mohou být dodnes inspirativní.

K měnové politice Karla Engliše, významného prvorepublikového ekonoma a politika, se například i při obhajobě a vysvětlování měnových intervencí České národní banky odkazuje viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Jak tehdejší měnové zásahy dopadly? Vychází ČNB více z nauky Karla Engliše, nebo jeho soka Aloise Rašína? A jakým způsobem by tito legendární národohospodáři postupovali dnes?


Byl bych nejraději, kdyby bylo naše působení a měnové zásahy s odstupem sta let hodnoceno rozumně. Možná si na to ani nikdo nevzpomene.Mojmír Hampl

„Zapomínáme na to, že měnový kurs byl za první republiky využíván právě k uvolnění měnových podmínek. Proto mi přijde dobré připomenout, že úplně identickou debatu jsme tady už jednou absolvovali za první republiky,“ zmiňuje Mojmír Hampl. Tehdy mezi sebou soupeřily myšlenky dvou velkých národohospodářů - ministra financí Aloise Rašína a profesora Karla Engliše. Mojmír Hampl zároveň připomíná výsledek tehdejší debaty. „Byl to Karel Engliš, který nakonec přesvědčil politiky, že z Velké hospodářské krize se Československo může dostat jen tehdy, když oslabí kurz koruny."

Jak se dostat z krize?

Při připomínání dávné měnové politiky je ovšem nutné mít na paměti odlišné podmínky tehdejších národohospodářů. Koruna nebyla na rozdíl od dolaru kryta zlatem přímo, ale byla vázána na jiné měny, které měly přímo zlatý standard. Tým Karla Engliše přistoupil k umělému oslabení československé koruny poprvé v roce 1934. Zásah byl poměrně citelný - hodnota koruny klesla o celou jednu šestinu. Pro srovnání, v roce 2013 snížila Česká národní banka hodnotu naší měny o necelých pět procent. Podle Mojmíra Hampla tehdejší zásah pomohl k restartování skomírající československé ekonomiky potýkající se s následky hospodářské krize. „Je fascinující vidět, jak na tehdejších datech o zaměstnanosti a průmyslové výrobě je úplně zřetelný vliv Englišova zásahu na utlumování a postupné odeznění té krize."

Logo

V Englišových a Rašínových stopách

Současná politika centrální banky se podle jejího víceguvernéra snaží na oba své slavné předchůdce navázat. „Česká měnová politika je dědičkou tradic jak Karla Engliše, tak Aloise Rašína. Existovali oba dva. Kdybyste viděli místnost, kde má jednou týdně pracovní oběd bankovní rada, pak byste viděli místnost, kde je na jedné straně portrét Aloise Rašína, a na druhé straně portrét Karla Engliše."

autoři: bre , Martin Ocknecht
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.