Cena palivového dřeva roste. Sušený prostorový metr stojí i tisíc korun

20. září 2021 05:50

Přestože ještě vloni se palivové dřevo kvůli kůrovcové kalamitě téměř rozdávalo zadarmo, letos už ceny znovu narostly.

Za vyschlé smrkové dřevo na topení už se opět platí až 1000 korun za prostorový metr. Ještě vloni ho přitom byl takový nadbytek, že někteří vlastníci lesů ho samovýrobou nabízeli i zadarmo, jen aby se dokázali vyrovnat s kůrovcovou kalamitou.

„Já jsem ho koupil od jednoho pána na inzerát.“ Pana Milana jsme zastihli na jeho pozemku nedaleko Žirovnice. Dříví na zimní topení se mu podařilo sehnat relativně levně, i přesto, že cena po kůrovcovém propadu roste.

„Co jsem koukal, tak suchý a nakrácený dřevo se pohybovalo kolem tisíce korun za kubík, tady ten pán to prodával za 600. Asi toho má hodně a potřebuje se toho zbavit. Je to ale výjimečná cena,“ dodal Milan.

Uhlí

Cena palivového dříví roste. Přiklání se tedy lidé více k uhlí? „Když jsme začínali, tak se to navyšovalo, teď to pomalu klesá. Kdo staví nová barák, nikdo si nedá topení na uhlí,“ řekla Jana Lišková z uhelných skladů v Kamenici nad Lipou.

Cena uhlí pomalu roste, i když ne skokově. „Největší zájem je o ořech II. do automatických kotlů. To přikládá samo a je stálé teplo.“ Vyšší zájem je také o další dřevěné brikety a pelety.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související