Celý obchod je zatím jen nabídka, říká spoluzakladatel Avastu Eduard Kučera

Český výrobce bezpečnostního softwaru Avast Software chce koupit svého největšího konkurenta – nizozemskou firmu AVG Technologies. Média mluví o obchodu roku. Za svého rivala by Avast zaplatil v přepočtu 32 miliard korun. Vznikne gigant, který bude mít více než 400 milionů uživatelů po celém světě.

„Celý ten obchod, který se prezentuje jako hotový, není zatím nic jiného než nabídka, kterou jsme poslali akcionářům firmy AVG,“ říká spoluzakladatel firmy Avast Eduard Kučera. Nabídku zatím schválilo představenstvo společnosti AVG, největší akcionáři se podle Kučery rovněž vyjádřili smířlivě. Avast momentálně jedná s bankami o financích na provedení transakce.

Mohlo to být obráceně

O tomto obchodu se jednalo už před deseti lety. Kučera vzpomíná, že o spojení se poprvé mluvilo na setkání v roce 1996, ale podobných setkání bylo víc. Mohl se dokonce uskutečnit opačný obchod. „Dostávali jsme nabídky od AVG, když nám se relativně nedařilo a jim už se začalo dařit, ale ty byly vždy tak trochu opožděné. Přišli vždycky ve chvíli, kdy už jsme si mysleli, že máme větší hodnotu. Ale první nabídku jsme dostali hned první den, když jsme ten byznys spustili.“

Po převzetí AVG chce Avast tuto společnost stáhnout z burzy. „Budeme držet obě značky, protože mají svoji hodnotu. Takže bude existovat jedna firma, ale budeme držet AVG jako produktovou řadu i Avast jako produktovou řadu. Nemíníme to v žádném případě spojit,“ popisuje budoucnost obou firem Kučera. Předpokládá, že minimálně dva roky stráví Avast spojováním s AVG a v horizontu tří až pěti let možná půjdou se společností na burzu.

Mobilní bezpečnost

Eduard Kučera přiznává, že Avast podcenil mobilní bezpečnost. „Situace byla trochu jiná než s počítači. Počítačů začínal být setrvalý počet a my jsme na nich stále rostli, tak jsme doufali, že to bude podobně i v mobilních zařízeních. Počet jejich uživatelů navíc ještě rychle roste. Mysleli jsme, že to půjde samo, a zjistili jsme, že svět mobilních zařízení je úplně jiný než svět počítačů.“ To je jeden z důvodů, proč se Avast snaží získat AVG.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio