Celníci se o Velikonocích zaměřili na nelegální hazard. Zabavili přes 350 'kvízomatů'

5. duben 2018
Zprávy z

Celníci zadrželi při velikonočním zátahu na nelegální hazard 350 výherních automatů. Zaměřili se na takzvané kvízomaty. Podle Celní správy provozovatelé těmito přístroji maskují loterie za vědomostní soutěže. Nejvíce přístrojů bylo kromě Jihomoravského kraje a Prahy také na Vysočině.

Podle Zdeňka Málka z Generálního ředitelství cel se ještě vloni velká část černých heren maskovala jako soukromé kluby. Letos se situace změnila.

„Jak skončila většina povolení v restauracích – zvláštní provozní režimy, už se to neschovává za spolky, ale nastoupily právě tyto kvízomaty. Trend spolků, který byl v loňském roce, v tomto roce tak nějak nezaznamenáváme,“ vysvětluje Málek.

Provozovatelé kvízomatů se hájí tím, že o výhře na jejich přístrojích nerozhoduje náhoda, ale odpovědi na vědomostní otázky nebo dovednostní soutěže. S úřady jsou připravení se soudit o ušlý zisk.

„Pokud nebudou schopni obhájit podstatnou náhodu, která rozhoduje o tom, jestli hráč vyhraje nebo prohraje, tak je to o odškodnění firmy za ušlý zisk a tak dále,“ říká Michal Varmuža, advokát jedné z firem, která automaty dodává.

Za porušení hazardního zákona hrozí sankce až 50 milionů korun. Celníci od začátku loňského roku zadrželi asi 1500 přístrojů. Pravomocné jsou ale zatím jen čtyři pokuty.

autoři: jel , Izabel Dearditio
Spustit audio