Celníci na dálnici nepotřebují dalekohled. Auta bez známky jim hlásí speciální kamery

2. únor 2022 06:00

Pokud patříte mezi statisíce řidičů, kterým s koncem ledna vypršela platnost elektronické dálniční známky, nezapomeňte si pořídit novou. Celníci rozdávají pokuty. 

S koncem ledna vypršela platnost elektronické dálniční známky téměř milionu řidičů. Jezdit po hlavních dopravních tepnách bez platné dálniční známky ale rozhodně není dobrý nápad. 

Na dálnici D1 totiž pravidelně hlídkují celníci. Ti už navíc ke své práci kvůli elektronické evidenci známek nepotřebují dalekohledy jako dřív. Upozornění na auta bez platné dálniční známky dostávají z kontrolních bran. 

Kilometr 111, dálnice D1

Celníci zastavili na 111. kilometru dálnice D1 a kontrolovali tam u projíždějících řidičů elektronické dálniční známky. Zastavili slovenského řidiče, který skutečně platnou známku neměl. 

Dálnice D1, kontroly pracovníků Celní správy

Celníky na to upozorní speciální kamery na kontrolních branách. „Auto celníků stojí na předem vytipovaném místě a do našich tabletů přijímáme hlášení z kontrolních bran. Nahlásí nám značku auta a hlídka potom manuálně ověří registrační značku a také to, jestli skutečně známku nemá,“ řekl celník Jiří Drexler. 

Pokuty

Nový způsob kontroly je pro celníky mnohem efektivnější než sledovat provoz na dálnici dalekohledem. Dokazují to čísla, pokračuje mluvčí celníků na Vysočině Richard Zeman: „V loňském roce bylo zjištěno 3.088 porušení a byly za to uloženy pokuty za více než 3 miliony korun. Oproti roku předešlému se jedná o zhruba dvouapůl násobný nárůst.“

Pokud se řidič vydá na dálnici bez platné známky, hrozí mu na místě pokuta až 5.000 korun. Roční dálniční známka přitom v současnosti stojí 1.500 korun.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související