Celé Rusko je jedna velká věznice, tvrdí členka Pussy Riot

20. listopad 2015

Na internetu by se brzy mohla objevit interaktivní mapa ruských věznic. Do velké míry vychází z výpovědí propuštěných vězňů a jejich zážitků z výkonu trestu.

Na mapě pracují také významné tváře punkové skupiny Pussy Riot, některé z jejích členek si nedávno odpykaly trest za kontroverzní vystoupení v pravoslavném chrámu namířeném proti prezidentu Vladimíru Putinovi.

„Interaktivní mapa má ukázat základní parametry všech ruských káznic, ať už jde o nápravné pracovní kolonie, výchovné kolonie por mladistvé, léčebná zařízení nebo vyšetřovací vazby,“ vysvětlila v našem vysílání koordinátorka projektu Xenia Živagová.

Vězni mají právo sprchovat se průměrně jednou týdně, v některých koloniích může ale vězeň dostat patnáct dní samotky za to, že si zkusí umýt hlavu v umyvadle, dodala aktivistka.

Podle Xenie je ruský systém ideálním prostorem pro korupci, které i většina zaměstnanců podlehne.

„V některých pracovních koloniích nedostávají vězni výplatu, vedení kolonie tomu dá vždy oficiální důvod, například si vymyslí nějakou pokutu nebo řekne, že vězni nevyrobili potřebné množství zboží.“

Mapa vězeňských podmínek vzniká v rámci projektu Zóna práva, kterou založily dvě známé členky skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová. Druhá z nich Českému rozhlasu řekla, proč se věnuje právě podmínkám vězňů.

„Pro mě je to širší pojem. Celé Rusko je totiž jako velká věznice, vězeňský systém funguje jako vládní agentura a způsob, jak dozorci trestají vězně, je podobný tomu, jak Kreml trestá aktivisty na protiputinovských demonstracích,“ tvrdí aktivistka.

Získat skutečný obraz situace ve věznicích a koloniích není vůbec snadné. Koordinátorka projektu vypočítává hlavní zdroje informací, ze kterých ona a její kolegové čerpají.

„Ankety a rozhovory s propuštěnými vězni, ptáme se jich ještě za čerstva, co jim zůstalo v paměti, jak se choval náčelník jeho pracovního oddílu, jak vypadala v kolonii sociální zařízení a podobně.“

Interaktivní mapa by měla sloužit nejenom vězňům, ale i jejich příbuzným. Dozví se tam přesnou polohu často i velmi odlehlých táborů nebo najdou, kde je u tábora nejbližší obchod. První verze mapy má být dostupná na internetu začátkem příštího roku.

autoři: vob , oci
Spustit audio