Čechová: Cedulku psychoterapeut si může dát na dveře v podstatě každý. Živnost totiž neošetřují žádné právní rámce

20. prosinec 2022

Psychický stav Čechů se od začátku pandemie zhoršil, podle organizace Nevypusť duši se přitom nijak neléčí až 83 procent lidí, kteří trpí duševními poruchami. Řešení nepomáhá ani nedostatek psychoterapeutů, na jejichž péči by přispívaly zdravotní pojišťovny, klienti si tak terapii často musí hradit sami. Jak stát a pojišťovny v Česku přistupují k péči o duševní zdraví?

Dlouhodobě v Česku chybí psychiatři, s duševním zdravím však mohou pomáhat i psychoterapeuti. Kapacity těch, kteří mají smlouvu se zdravotní pojišťovnou, jsou ale vyčerpány a na sezení lidé často čekají i měsíce.

Hosté:
Jan Boček, datový novinář Českého rozhlasu
Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven
Dominika Čechová, psychoterapeutka, Česká asociace pro psychoterapii
Josef Pavlovic, náměstek ministra zdravotnictví z Pirátů  

Během pandemie přitom o vážných duševních problémech mluvila třetina populace a v letošním roce pravděpodobně nedošlo k žádnému zlepšení. Epidemie depresí a úzkostí po první covidové vlně způsobila, že dvě největší pojišťovny – VZP, která má 6 milionů klientů, a ČPZP s víc než milionem klientů – začaly přispívat na sezení u soukromých terapeutů.

Finančně náročná psychoterapie

Dostupnost terapie se tak zvýšila. Například v Praze, kde působí asi polovina českých soukromých terapeutů, má 80 procent z nich v současnosti volné termíny. V ostatních krajích je ale situace horší, třeba v Jihomoravském kraji má volno už jen třetina a v Karlovarském pojišťovny našly pouze jediného psychoterapeuta, na kterého přispívají.

Čtěte také

Problém hrazení péče však zůstává. Existuje možnost získat psychologa tzv. na pojišťovnu, pacient tak neplatí nic. Když však člověk takového terapeuta nenajde, průměrně za hodinové sezení zaplatí zhruba 950 korun, v Praze ještě o sto korun víc.

V posledních dvou letech totiž cena vzrostla skoro o třetinu a mírně překonává inflaci. Obě zmíněné pojišťovny přispívají na sezení 500 korun, takže se na ceně terapie podílí zhruba polovinou. VZP však takto pomůže jen s prvními deseti sezeními, ČPZP s pěti a ostatní pojišťovny žádný příspěvek neposkytují.

Podle Dominiky Čechové z České asociace pro psychoterapii je program částečné úhrady terapie VZP a ČPZP vzorem, jak by dobře nastavené parametry měly fungovat.

Když jste dostatečně asertivní, můžete si na dveře dát cedulku psychoterapeut a nemusíte mít naprosto žádnou průpravu.
Dominika Čechová

„U ostatních pojišťoven je situace vlažná. Asi před dvěma měsíci jsme oslovili ostatní pojišťovny s tím, že jsme připraveni spolupracovat a pomáhat jim podobné programy rozjíždět. Zatím máme domluvené schůzky se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra a s Oborovou zdravotní pojišťovnou.“

„Sešli jsme se se zástupci VoZP, kteří nám řekli, že pojištěnci o takový typ služeb nemají zájem a duševní zdraví řeší pomocí aplikace na mindfulness, což nás překvapilo,“ popisuje Čechová.

Psychoterapeut s vysokou školou života

Se smluvním vázáním pojišťoven souvisí i fakt, že psychoterapie je právně ošetřena pouze ve zdravotnictví. Mimo zdravotnictví, tedy například v živnostenských praxích, ve školství nebo sociálních službách ji může poskytovat v podstatě každý. Neexistují totiž právní rámce, jak by měl být výkon profese ošetřen.

Čtěte také

„Když jste dostatečně asertivní, můžete si na dveře dát cedulku psychoterapeut a nemusíte mít naprosto žádnou průpravu. Na volnou živnost můžete podnikat na základě tzv. vysoké školy života. Takoví lidé profesi psychoterapeuta velmi degradují a mezi veřejností ji očerňují,“ vysvětluje Čechová.

Česká asociace pro psychoterapii se proto snaží takovému chování bránit a sdružuje víc než 1200 odborníků, kteří naplňují kritéria Evropské asociace pro psychoterapii, tedy mají vysokoškolské vzdělání a komplexní psychoterapeutický výcvik. Zavazují se taky k celoživotnímu vzdělávání a podstupování supervize.

„Nyní se snažíme apelovat na stát, aby nás v těchto činnostech podpořil a kodifikoval to, co už de facto děláme, ale pouze na dobrovolné bázi, která není právně závazná,“ dodává Čechová.

Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu. Moderuje Šárka Fenyková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.