Čechoslovák Robert Maxwell aneb Neznámé kapitoly jednoho tajemného života

Britský ministerský předseda Harold Wilson ho svého času považoval za arogantního a vyskakujícího si Čecha. Byl neobyčejný a tajemný. Poslouchejte do pondělí 5. října 2020.

Autor: Stanislav Motl
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer

Tak jako tak  se mu však nemohl, co mediální a finanční moci týkalo, nikdy vyrovnat. Onen údajný Čech dovedl být hlučný, agresivní, jindy ale zase milý, okouzlující. Mnozí o něm tvrdí, že významně zasáhl do činnosti nejméně tří světových zpravodajských služeb. Říká se také, že zpravodajské služby ho posléze nechaly zabít. Prý moc věděl. Tajemstvím je dodnes obestřeno i prvních sedmnáct let jeho života. Života Čechoslováka, později magnáta a miliardáře, Roberta Maxwella. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.