Část zprávy OLAFu zveřejníme, nesmíme ale mařit vyšetřování, říká Schillerová. Zdržovací taktika, míní Spurný

29. prosinec 2017

Ministerstvo financí si nechává zpracovat právní analýzu, zda může zveřejnit zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování farmy Čapí hnízdo. O povolení zveřejnit zprávu požádal i OLAF. „Je to velká zodpovědnost, která na mně leží, a kterou tu musíme posoudit,” tvrdí ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

O poskytnutí závěrečné zprávy úřadu požádal ministerstvo poslanecký klub Pirátů nebo poslanec Dominik Feri z TOP 09. Opírají se při tom o jednací řád Sněmovny, podle kterého mohou poslanci žádat ministerstva o informace potřebné pro výkon funkce, a o zákon o svobodném přístupu k informacím.

Argumentují tím, že informace jsou důležité pro posouzení žádosti o vydání předsedy vlády, šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka ke stíhání. Informace, které bude možné zveřejnit, by chtěla Schillerová poskytnout v řádu dnů. Kvůli padesátimilionové dotaci pro farmu Čapí hnízdo byl obviněn premiér Andrej Babiš, předseda hnutí ANO.

Řada žádostí


Je to velká zodpovědnost, která na mně leží, a kterou tu musíme posoudit. Alena Schillerová

Podle Schillerové je důvodů, proč ministerstvo váhá se zveřejněním zprávy, několik. „Zásadním důvodem je nařízení Rady o kontrolách a inspekcích za účelem ochrany finančních zájmů. Z tohoto nařízení přímo vyplývá, že veškeré informace, poskytnutné OLAFem podléhají profesnímu tajemství a nesmí být sdělovány třetím stranám. To tam je výslovně řečeno,” tvrdí.

Navíc se ministerstvo obrátilo na Nejvyšší státní zastupitelství, které požádalo o stanovisko k možnému zveřejnění. „Dostali jsme nejen celou řadu žádostí od poslanců, ale spoustu žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Na vyřízení těchto žádostí máme patnáct dnů, pracuje na tom tým právníků. Vyřídíme je v zákonné lhůtě,” říká Schillerová.

Zda a v jakém rozsahu

Podle Ondřeje Housky, bývalého zpravodaje Českého rozhlasu v Bruselu, který nyní působí v Hospodářských novinách, OLAF výsledky svých šetření zveřejňuje a pokud by došel k závěru, že v Česku je snaha jeho závěry vyšetřování zatajit, pak by je Evropská komise, zveřejnila.

„Takové stanovisko neznám, ale právě proto jsme se ještě v den, kdy zpráva dorazila, obrátili na OLAF s otázkou, zda můžeme závěry zveřejnit a v jakém rozsahu,” říká ministryně financí.

Je tedy jisté, že bude mít veřejnost šanci se s alespoň částí zprávy seznámit? „Jsem přesvědčena, že ano. Především se jedná o trestní stíhání, nesmí být mařeny úkony. Je to velká zodpovědnost, která na mně leží, a kterou tu musíme posoudit. S ohledem na to potom zveřejníme části, kde to možné bude,” odpovídá Schillerová.

Zdržovací taktika

Farma Čapí hnízdo

Podle Jaroslava Spurného, redaktora týdeníku Respekt, jde v případě analýzy o zveřejnění o zdržovací taktiku. „Zveřejnění nebrání vůbec nic. Ta zpráva není jen zprávou OLAFu, hodně rozhoduje o politické situaci v České republice. Tady souhlasím s poslanci, měla by být zveřejněna co nejrychleji a v celém rozsahu,” míní.

Nešlo by při zveřejnění o maření vyšetřování? „Nemyslím si to. Řízení OLAF není řízení tajné služby, které by mělo být utajené, protože tam budou informace, které by mohly vyšetřování ovlivnit. OLAF provedl administrativní šetření a řekne, kde došlo k pochybení, a doporučí další kroky. To přece nemůže žádným způsobem ovlivnit vyšetřování,” odpovídá Spurný.

„Zatímco se obvinění hájí, že na ně celou věc ušila mafie, OLAF je nezávislá evropská komise, která, když řekne, že vzniklo pochybení, tak my to tak budeme muset brát,” dodává.

Vydání Babiše a Faltýnka


Zveřejnění nebrání vůbec nic. Ta zpráva není jen zprávou OLAFu, hodně rozhoduje o politické situaci v České republice. Jaroslav Spurný

Ministryně Schillerová přislíbila, že se bude snažit, aby byla analýza hotová ještě před 10. lednem, tedy před hlasováním o důvěře vlády. „Celá věc s OLAF souvisí s 10. lednem, s rozhodováním mandátního imunitního výboru, který zvažuje, zda vydá nebo nevydá pana Babiše a Faltýnka ke stíhání, a důvěrou vlády,” říká novinář.

„Důvěra vlády bude hodně spojena s Čapím hnízdem. Já se ale domnívám, protože ta zpráva bude v rámci několika dnů přístupná řadě úředníků a možná i poslancům, že pravděpodobně unikne, i bez ohledu na to, jak se k tomu bude stavět ministerstvo financí,” myslí si Jaroslav Spurný, reportér týdeníku Respekt.

Spustit audio