Část českých diváků uvidí fotbalové Euro v pozemním vysílání ve 4K rozlišení, díky polské veřejnoprávní televizi TVP

26. březen 2021

Polská veřejnoprávní televize spustí při příležitosti zahájení fotbalového Eura 2020, které se na letošní rok přesunulo z loňska, kanál TVP 4K. Portálu Wirtualnemedia.pl to potvrdil generální ředitel Jacek Kurski. Program bude k dispozici i v pozemním vysílání.

„Když jsem se stal generálním ředitelem TVP, ve standardu HD byly v pozemním vysílání k dispozici pouze dva kanály, TVP1 a TVP2. Po upgradu na formát HD jsou v něm šířeny také stanice TVP Info, TVP Sport, TVP Kultura a brzy se zde objeví další. Nyní vstupujeme do éry 4K,“ komentoval zásadní technickou novinku pro portál Wirtualnemedia.pl Kurski. Generální ředitel TVP zatím neupřesnil, jakým způsobem chce v pozemním vysílání tuto stanici zpřístupnit, lze předpokládat, že se tak stane ale v experimentální síti DVB-T2.

Díky tomuto oznámení je jasné, že ve 4K rozlišení uvidí díky polské pozemní televizi fotbalové Euro i část tuzemských diváků, a to zejména v Moravskoslezském kraji. Delší dobu se na polských fórech spekuluje i o testování DVB-T2 z dalších vysílačů, které by zasáhly české území, oficiálně ale zatím potvrzeny nejsou. V případě kóty Jelenia Góra – Sněžné jámy by šlo o část Královéhradeckého kraje. Spuštění nové stanice doplní i speciální aplikace pro virtuální červené tlačítko, technologie HbbTV, nebo widget pro chytré televize.

autor: lukpo
Spustit audio

Související