Čas snědl mravence

17. červen 2006

Čas snědl mravence je píseň, původem z Ugandy, kterou ve stejnojmenném pořadu zpívá muzikoložka Magdalena Šolcová. Čas snědl mravence je také obraz toho, že odešel čas, který byl vhodný k tomu, abychom se najedli. Protože mravenci jsou jednou z afrických pochoutek a dají se jíst jen do doby, než začnou lítat, tak je potřeba chytit ten správný čas.

Však to všichni známe. Když uteče správný čas, některé cesty zůstanou už zavřené. To ale není případ Magdaleny Šolcové, která správný čas chytila a odjela studovat africkou hudbu na univerzitu v jihoafrické Pretorii. Půl roku se učila hrát na tradiční nástroje, poznávala způsob života a mentalitu Afričanů a v závěru pobytu také jako misionářka pomáhala učit opuštěné děti v Zambii. Velmi silně ji poznamenala chudoba a život místních lidí, který se, viděno našima očima, odehrává na smetišti. A přesto se ti lidé dokážou radovat, zpívat, tančit a naplno prožívat přítomný okamžik, to, co my, civilizovaní Evropané, už tak málo umíme. Afrika je zážitek, který člověka naučí odhlížet od malicherností a vnímat skutečné problémy.

V pořadu Čas snědl mravence Magdalena Šolcová nejen vypráví o svých zkušenostech z pobytu v Africe, ale také hraje na tradiční africké nástroje a zpívá. S Magdalenou Šolcovou natáčela Teresie Bečková a pořad vysílá v pravidelném cyklu Paprsky naděje od 17:05 hodin.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.