Čapí hnízdo nemělo na dotaci nárok, píše OLAF. Kraj řeší, co bude dál

5. leden 2018

K utajované vyšetřovací zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům o Farmě Čapí hnízdo se jako první dostaly Lidové noviny, deník ze společnosti MAFRA, kterou loni předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš vložil do svěřenského fondu. Podle listu z dokumentu OLAF vyplývá, že farma nemá nárok na téměř padesátimilionovou dotaci z peněz Evropské unie.

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) mluví ve své zprávě o nesrovnalostech v projektu farmy Čapí hnízdo u středočeských Olbramovic.

OLAF identifikoval vážné nesrovnalosti v přípravě a implementaci projektu, což představuje porušení řady ustanovení národních a unijních předpisů,“ opisují ze zprávy evropských detektivů Lidové noviny a uvádějí, že „... mohly nahlédnout do celého dokumentu a seznámit se i s důvody, jež přísně utajovaná zpráva OLAF obsahuje“.

Lidové noviny patří do vydavatelství MAFRA, které nynější premiér a šéf ANO Andrej Babiš loni předal do svěřenského fondu.

Dokument z Bruselu pražští žalobci nedoporučili zveřejnit a založili ho do vyšetřovacího spisu. Ministerstvo financí publikovalo ve čtvrtek jen tři odstavce.

Také Středočeský kraj, který zprávu dostal, se k jejímu zveřejnění staví zdrženlivě. Odpoledne má hejtmanství oznámit, kdy se sejde výbor Regionální rady ROP Střední Čechy.

„Pokud došlo k podvodu, byl to právě Středočeský kraj, jeho regionální rada a úřad ROP, kdo byl podveden. Zajímá nás také, jak OLAF zhodnotil všechny další kontrolní mechanismy včetně těch evropských, které se předkladateli podařilo případně také oklamat,“ doplňuje poslanec a krajský zastupitel za ODS Martin Kupka.

Farma byla propojena s Agrofertem

OLAF prošetřoval možné poškození unijních finančních zájmů, nesrovnalosti v dotační žádosti a také možný podvod. První dva problémy podle deníku potvrdil.

Farma byla podle závěrů vyšetřování OLAFu propojena v jednu ekonomickou jednotku s Agrofertem, který vlastnil současný premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Chtěla ale uměle vyvolat dojem malé firmy, aby získala dotaci.

Úmyslně tak měnila vlastnickou strukturu, aby za anonymní akcie schovala skutečné majitele a napojení na holding, který malým a středním podnikem nebyl.

„Vydala takový typ akcií, které umožnily skrýt vlastnictví v průběhu celého období realizace projektu, což bylo v rozporu s obecným principem transparentnosti, který se vztahuje na použití finančních prostředků EU,“ píše se podle deníku v závěru zprávy.

OLAF proto dospěl k závěru, že farma Čapí hnízdo se nemá platit z unijních peněz. V tomto případě jde o 42,5 milionu korun.

Zpráva podle Lidových novin nijak nezdůrazňuje roli Andreje Babiše v dotačním projektu, ani o něm nemluví. „Mě se to (zpráva OLAF) netýká,“ řekl Babiš přímo deníku.

Odpovědnými osobami jsou podle vyšetřovací zprávy OLAF mimo jiné někdejší členové vedení farmy, konkrétně náměstkyně jihlavského primátora a kandidátka do sněmovny za ANO Jana Mayerová (dříve Nagyová) či manažer Josef Nenádal.

Oba jsou spolu s Babišem a druhým mužem hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem mezi 11 lidmi, kteří jsou v kauze Čapí hnízdo obviněni. Babiš i Faltýnek považují vyšetřování za politicky vykonstruované.

Dotaci získala farma oprávněně, tvrdí právník

„Dotace byla poskytnuta v souladu s podmínkami vyhlášenými poskytovatelem,“ reagoval pro Lidové noviny na zprávu OLAF právník Agrofertu Václav Knotek. Zároveň odmítl napojení farmy v době žádosti o dotaci na Agrofert.

„Farma Čapí hnízdo se skupinou Agrofert propojena nebyla. Skutečnost, zda určitý subjekt splňuje podmínky dotace, je povinen zkoumat orgán, který ji přiděluje, a to ještě před jejím přidělením. V tomto případě ROP Střední Čechy nejen dotaci udělil, ale i při opakovaných kontrolách potvrdil, že podmínky dotace byly plněny,“ dodal Knotek.

Přístup ke zprávě mají od pátku členové mandátového a imunitního výboru sněmovny. Neznamená to ale, že budou moct zprávu zveřejnit.

„Četla jsem ji celou, seznámila jsem se zběžně i s přílohami. Z mého pohledu zpráva OLAFu neobsahuje nic nového, co by ve vyšetřovacím spisu už nefigurovalo.“

„V úterý budu mít připravenou zpravodajskou zprávu. Nepředpokládám ale, že by se usnesení mandátového a imunitního výboru v úterý podařilo přijmout,“ myslí si Valachová s tím, že někteří z poslanců ještě neměli šanci do zprávy nahlédnout.

„Musím dementovat informace z médií, že se tam neobjevuje slovo podvod. Objevuje. Ty informace nejsou pravdivé. Nechci, aby se nešířily tyto dezinformace,“ prohlásil šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

autor: redakce
Spustit audio