Caltagirone – město proslavené keramikou. Výrobky tam často zdobí symbolem Sicílie

20. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Malebná kopcovitá krajina posetá políčky, mezi nimi několik olivových hájů nebo citrusových sadů a všudypřítomné opuncie. I tak vypadá Sicílie. Městečko Caltagirone, typicky umístěné na vrcholu kopce, leží v sicilském vnitrozemí.

Caltagirone – na první pohled trochu vybydlené město na kopcích střední Sicílie, prý je ale proslavené svojí keramikou. Tak půjdeme najít nějakého umělce. V historickém centru je poměrně živo, zdá, se že i tohle město spousta turistů vyhledává – a já už vím proč. Ke kostelu v nejvýše položené části města totiž musejí překonat strmé schodiště, které je vykládané různobarevnými keramickými dlaždicemi.

Vysvětluje mi, že Caltagirone je minimálně v Itálii proslavená nejen těmi dlouhými schody do nebe, které jsme právě zdolali, ale hlavně výrobou keramiky. Pro pár zdejších skvostů si přijel s přítelem, který si v Miláně koupil nový byt a teď ho společně chtějí vybavit i nějakými originálními kousky.

Ukazuje se, že najít keramickou dílnu není v Caltagirone žádný problém. Často se skrývají hned v místnostech za obchůdky s různobarevnými talíři, hrnečky, cukřenkami a spoustou dalších keramických výrobků.

Svého umělce jsem tady našla v rekordním čase, v krámku na vrcholu monumentálního schodiště. Pan Salvadore zrovna namáčí několik menších výrobků do bílé a červené glazury. To je ale jen základ. Jeho žena je pak pokreslí různými ornamenty v typických místních barvách.

Čtěte také

Maluje tedy hlavně modrou, zelenou a žlutou. Práce to prý není těžká, ale vyžaduje trpělivost. Na keramických výrobcích nejen tady v Caltagirone, ale i jinde po Sicílii se často opakuje jeden motiv – ženská hlava, ze které trčí tři nohy.

V dalším obchůdku s keramikou se dozvídám, že je to symbol Sicílie, říká se mu Trinacria. Nohy symbolizují tři sicilské mysy a města, která na nich leží – Messinu, Marsalu a Syrakusy. Hlava uprostřed patří mytické Medúse, je to připomínka toho, že Sicílii vládli několik staletí Řekové.

autor: tpa
Spustit audio