Bývalý vítěz nad tamilskými povstalci utrpěl porážku ve volbách na Srí Lance

Tento týden proběhly parlamentní volby na Srí Lance a server americké stanice CNN si všímá neúspěchu tamějšího nejmocnějšího politika poslední dekády Mahindy Radžapaksy.

Získal sice parlamentní mandát, ale jeho Sjednocená lidová aliance svobody obsadí jen 42 % křesel, takže se Radžapaksa nebude moci stát premiérem ve stylu Vladimira Putina.

Je to pro něj překvapivá a ohromující porážka. Radžapaksa byl oslavován jako mystický král válečníků, protože po dlouhé a krvavé válce porazil tamilské separatisty. Do politiky však zapojil i řadu příbuzných, kteří ovládali obchod či média. Teď už to možné nebude, pokračuje CNN.

První neúspěch přišel v lednu, kdy Radžapaksa prohrál prezidentské volby s bývalým ministrem zdravotnictví. Když funkci hlavy státu zastával sám, posílil své pravomoci, a prezident je tak na Srí Lance nejmocnějším mužem.

Po neúspěšných prezidentských volbách pak kandidoval v parlamentních s nadějí, že bude alespoň premiérem, přestože nový prezident Maithripala Sirisena řekl, že jeho jmenování nepodpoří.

Čtěte také

Kolem Radžapaksy a jeho příbuzných se mezitím kupí nejrůznější skandály. Vyskytlo se podezření z korupce v projektu luxusního přístavu a letoviska nedaleko metropole Kolombo v hodnotě skoro půldruhé miliardy dolarů, které měli vybudovat Číňané.

Projekt byl nakonec pozastaven. Z korupce byli obviněni i dva Radžapaksovi bratři, bývalí ministři obrany a hospodářství. Sirisena dal prošetřit všechny smlouvy předchozí vlády.

Podle oslovených politologů bude další vývoj záviset na tom, zda se najde někdo, kdo by chtěl s Radžapaksovou stranou vytvořit koaliční vládu.

Podle nich se může Radžapaksa ocitnout v izolaci, protože prezident a pravděpodobný nový premiér Ranil Wickremesinghe budou chtít sestavit světskou vládu a prosadit politické a hospodářské reformy.

Zásadní zkouška pak přijde v září, kdy bude Rada OSN pro lidská práva posuzovat, zda za občanské války na Srí Lance nedošlo k porušování lidských práv. Podle OSN bylo v posledních měsících bojů zabito na 40.000 tamilských civilistů, připomíná CNN.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.