Bývalý nacistický dozorce zemřel před vydáním do Německa

Další bývalý nacistický zločinec unikl trestu – 89letý Johann Breyer zemřel v nemocnici ve Filadelfii jen několik hodin předtím, než americký soud rozhodl, že bude ze Spojených států vydán do Německa a tam postaven před soud, píše server amerického deníku Los Angeles Times.

Breyer strávil měsíc ve vazbě. Soud první instance dospěl k závěru, že Breyer je mužem, o jehož vydání usiluje Německo kvůli podezření, že za druhé světové války dělal dozorce SS ve vyhlazovacím táboře Osvětim. Byl obviněn z podílu na smrti 216.000 židovských mužů, žen a dětí.

Americký soudce podle Los Angeles Times vyjádřil souhlas s tvrzením německých úřadů, že Breyer v roce 1944 nemohl nevědět, že nacisté v plynových komorách vraždí statisíce lidí a pak je v táboře spalují. Breyer tvrdil, že o tom neměl ani tušení.

Čtěte také

Prokuratura v německém Weidenu vydala na Breyera zatykač loni v červnu v souladu s revidovaným zákonem, jenž umožňuje soudit nacistické dozorce z táborů, jejichž jediným účelem bylo zabíjení lidí. Tatáž právní strategie vedla k odsouzení Johna Demjanjuka, který dělal dozorce v Sobiboru. Demjanjuk však v roce 2012 zemřel na svobodě dřív, než soud vyřídil jeho odvolání.

Zatykač Breyera obviňoval ze 158 případů napomáhání vraždě, z nichž každý představuje jeden celý transport vězňů v době od května do října 1944, kdy Breyer jako dozorce v táboře pracoval. Agentuře AP před dvěma lety řekl, že působil v části tábora, která se na vraždění Židů nepodílela, a nic zlého nikomu nikdy neudělal.

Po válce odjel do Spojených států a dlouhá léta vedl poklidný rodinný život. Jeho matka byla Američanka, což mu pobyt v zemi usnadnilo. V roce 1992 odhalily americké úřady jeho válečnou minulost a pokusily se ho zbavit občanství.

Spor se vlekl až do roku 2003, kdy soud rozhodl, že Breyer vstoupil do SS jako nezletilý, a není tudíž za členství v organizaci právně odpovědný. Změnu přinesl až německý zatykač v roce 2013. Spravedlnosti však za dost učiněno nebylo.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio